Mainos

Rask tuohtui Lukiolaisten liitolle

"Maksuton yo-tutkinto on epärealistinen ajatus"

Opetusministeri Maija Rask on tuohtunut Lukiolaisten liiton syytöksistä, joiden mukaan ylioppilastutkintomaksuihin tällä viikolla päätetty korotus olisi lukiolaisille annettujen lupausten pettämistä.

-Kärpäsestä on tehty härkänen, arveli Rask STT:lle. Hän muistuttaa, ettei korotus merkitse kuusi ainetta kirjoittavalle ylioppilaalle kuin 100-120 markan lisälaskua. Ministeri tulkitseekin syytökset pelkäksi politikoinniksi ja jopa itseensä kohdistuvaksi ajojahdiksi.

Tutkintomaksut pidettiin viime syksynä ennallaan, kun Lukiolaisten liitto kampanjoi näkyvästi kokonaan maksuttoman tutkinnon puolesta. Raskin mukaan korotuspaineita oli jo silloin. Hän kiistää kuitenkin ehdottomasti sen, että maksuja olisi luvattu jäädyttää pidemmäksi aikaa.

-En tietenkään ole voinut mennä lupaamaan sellaista! Opetusministeriö ei myöskään ole aikeissa siirtää ylioppilastutkinnon rahoitusta omaan budjettiinsa.

-Maksuton tutkinto on ihan epärealistinen toive, napauttaa ministeri. -Tutkinnosta on aina peritty maksu.

Maksuilla rahoitetaan kokeiden tarkastus

Rask ihmettelee korotuksesta nostettua meteliä, kun kyse on kuitenkin pikkusummasta vaikkapa ylioppilasjuhliin, pääsykoekirjoihin tai ministerin itsensä karsastamiin valmennuskursseihin verrattuina. Ylioppilastutkintolautakunnan kuluihin maksuista lasketaan nyt kertyvän yli 30 miljoonaa markkaa vuodessa. Korotus alkoi käydä välttämättömäksi, koska vastauksia tarkastavien sensoreiden palkkiot ovat nousseet muiden palkkojen mukana.

Rask vakuuttaa, että nyt päätetty korotus riittää ensi vuoden yli, eikä maksuja "pyöristellä ylöspäin" edes euroon siirtymisen yhteydessä. Keskiviikkoisen päätöksen mukaan ylioppilastutkinnon kiinteä maksu nousee 100 markasta 110 markkaan ja koekohtaiset maksut 95 markasta samoin 110 markkaan. Lukiolaisten liitto syytti heti tiedotteessaan opetusministeriötä lukiolaisten pettämisestä.

Helsingin Sanomissa Lukiolaisten liiton puheenjohtaja Niilo Mustonen nimitti menettelyä vielä "törkeäksi tempuksi", koska hänen mukaansa Rask oli luvannut pitää maksut ennallaan. Rask arvelee Mustosen muistin toimivan "tarkoitushakuisesti".
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.