Rasistit pahoinpitelevät maahanmuuttajia yhä useammin

Turvapaikanhakijat joutuvat yhä useammin rikosten uhreiksi.

- Rikosten yleistyminen on huolestuttavaa, sanoo ylitarkastaja Veikko Pyykkönen sisäministeriön maahanmuutto-osastolta.

Pyykkösen mielestä turvapaikanhakijoihin kohdistuvien pahoinpitelyjen lisääntyminen johtuu ensisijaisesti siitä, että myös maahantulijoiden virta jatkaa kiihtymistään.

Meneillään on turvapaikanhakijoiden huippuvuosi. Lukema nousee joka tapauksessa tänä vuonna ennätyksellisen korkeaksi eli selvästi yli viiden tuhannen.

Alustavien arvioiden mukaan tammi-elokuun aikana maahan oli saapunut jo lähes 3 500 turvapaikanhakijaa, kun koko viime vuonna määrä oli reilut 4 000.

Edellisten vuosien tapaan eniten turvapaikanhakijoita Suomeen tulee Irakista ja Somaliasta.

Uusia keskuksia perustettu ympäri Suomea

Vuoden kuluessa uusia vastaanottokeskuksia on perustettu tai toiminnassa olevia yksiköitä laajennettu jo yli kymmenellä paikkakunnalla. Näihin kuuluvat keskukset Kontiolahdella, Kemissä, Lammilla, Kristiinankaupungissa, Pietarsaaressa, Ruovedellä, Ruukissa, Siuntiossa, Suomusjärvellä, Punkalaitumella ja Helsingissä.

Vastaanottokeskuksissa asuu nyt yli 300 ihmistä, jotka ovat jo saaneet oleskeluluvan Suomesta. Kunnat suhtautuvat kuitenkin taantuman vuoksi aiempaa nihkeämmin pakolaisten kotouttamiseen. Siksi hallitus päätti viime viikolla nostaa kunnille maksettavia korvauksia pakolaisten vastaanottamisesta ensi kertaa sitten vuoden 1993.

Sisäministeriön maahanmuuttojohtaja Mervi Virtanen kertoo, että tätä nykyä turvapaikanhakija saattaa joutua odottamaan päätöstä mahdollisesta oleskeluluvan saamisesta jopa lähes vuoden.

Taantuma lisää muukalaisvastaisuutta

Turvapaikanhakijoihin kohdistuvat asenteet kiristyivät myös edellisen laman aikana 1990-luvulla.

Ylitarkastaja Pyykkönen sanoo, että taloudellisen taantuman lisäksi rasistien rikollisuuden kasvua selittää myös Suomen vanhastaan tiukka maahanmuuttopolitiikka muihin Euroopan valtioihin verrattuna.

Pyykkösen mielestä vastaanottokeskukset ovat tärkeässä asemassa sikäli, että niiden tulisi jakaa tietoa turvapaikanhakijoille ja paikallisille asukkaille mahdollisista jännitteistä.

- Pitäisi hakea yhteisiä toimintamuotoja, mikäli se on suinkin mahdollista, jotta vältyttäisiin yhteenotoilta. Kyllä minä itse olen huolissani ilmapiiristä ja siitä, mitä asialle tulisi tehdä.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat