Mainos

Rasistit joutumassa uuden hallituksen silmätikuiksi

Rasismin rajoittaminen voi saada uusia aseita seuraavassa hallitusohjelmassa. Kovempia otteita vauhdittaa muun muassa viimeaikainen julkisuuskohu perussuomalaisten kansanedustajan Teuvo Hakkaraisen lausunnoista.

Myös Säätytalon hallitusneuvotteluissa rasismista ja syrjinnästä on keskusteltu tavallista enemmän.

Asia kuuluu Säätytalolla oikeuspolitiikkaa, sisäistä turvallisuutta ja maahanmuuttoa käsittelevän työryhmän valmisteluun. Ryhmän vetäjä, entinen oikeusministeri Johannes Koskinen (sd) uskoo, että asia päätyy jossain muodossa hallitusohjelmaan.

– On hyvinkin todennäköistä, että hallitusohjelmaan tulee asiasta kirjaus, Koskinen sanoi STT:lle.

Hän muistutti, että eriarvoistumisen ehkäiseminen ja sosiaalinen eheytyminen kuuluvat hallituksen keskeisiin tavoitteisiin. Pohjatyötä vihanpidon estämiseksi enemmistön ja erilaisten vähemmistöjen välillä on jo tehty paljon ministeriöissä.

Tiukka linja haussa

Lisäpotkua keskustelu sai eilen, kun presidentti Tarja Halonen esitti toivomuksen, että tulevaan hallitusohjelmaan kirjataan lupaus rasismin ja muukalaisvihamielisyyden vastaisista toimista.

Hän muistutti, että jo edellinen eduskunta edellytti hallituksen hyväksyntää perus- ja ihmisoikeuksia koskevalle kansalliselle toimintaohjelmalle.

Oikeuspolitiikkaryhmässä istuva nykyinen oikeusministeri Tuija Brax (vihr) on jo aiemmin sanonut, että tulevan hallituksen ja sen pääministerin pitää ottaa vahva rooli rasismin torjunnassa. Brax olikin iloinen, että presidentti on hänen kanssaan samaa mieltä.

Braxin mukaan asiassa on kysymys viestistä muulle maailmalle.

– Vielä tärkeämpää on se, että hallitus viestii koko kansalle, mitkä arvot ovat Suomessa hallituksen näkökulmasta tärkeitä.

Myös kristillisdemokraatit pitää puheenjohtaja Päivi Räsäsen mukaan tärkeänä sitä, että tuleva hallitus suhtautuu rasismiin ja muukalaisvihamielisyyteen vakavasti ja ottaa niissä tiukan linjan.

– Jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava. Se on meidän puolueemme aatteellinen lähtökohta.

Hallitusneuvotteluja vetävä valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) arvioi, että kaikki Säätytalolla koolla olevien puolueiden edustajat jakavat saman huolen siitä, että ihmisarvoa kunnioitetaan.

– Meillä täytyy olla selkeä maahanmuuttopolitiikka, jonka kaikki pystyvät ymmärtämään.

Katainen ei osannut vielä sanoa, tuleeko hallitusohjelmaan jokin rasismia koskeva kirjaus. Hän korosti, että erilaisuuden suvaitseminen on niin iso sivistys- ja oikeusvaltiokysymys, että halua asian edistämiseen on.

Suomi edelläkävijä

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän keskiviikkona hyväksymä rasisminvastainen julkilausuma on herättänyt kritiikkiä, koska linjaus tuomitsee myös positiivisen diskriminaation, jolla viitataan joidenkin ihmisten tai ryhmien erityiskohteluun.

Se koskee muun muassa vammaisia, sotaveteraaneja ja erilaisia etnisiä ryhmiä.

Brax piti surullisena, että oikeusministeri joutuu vuonna 2011 kommentoimaan paperia, jossa väitetään ihmisoikeuksien mukaiseksi näkemyksiä, jotka ovat niiden vastaisia.

– Suomella on aivan poikkeuksellinen historiansa positiivisen diskriminaation ajatuksen edelläkävijänä maailmalla. Tämä on hyvin pitkä suomalainen kansallinen arvo, että kaikista heikoimpia saa auttaa erityisen paljon.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.