Mainos

Rasistien kannatus kasvaa Ateenassa

Marraskuun alun paikallisvaalien tulos oli monille kreikkalaisille samanaikaisesti sekä helpotus, että järkytys. Helpotus siksi, että hallitusvastuussa oleva sosialistinen Pasok pärjäsi odotettua paremmin eikä konkurssikypsä maa syöksynyt jälleen uuteen hallituskriisiin. Toisaalta monia kreikkalaisia järkyttää se, että avoimesti rasisitinen uusnatsipuolue Kultainen auringonnousu sai Ateenassa paikoin jopa 20:n prosentin kannatuksen.

Äärioikeisto jyrää erityisesti niissä Ateenan kaupunginosissa, joiden kadut ja puistot täyttyvät turvapaikkapäätöksiä tai matkaa muualle Eurooppaan odottavista laittomista maahanmuuttajista. Esimerkiksi Attika-aukio ja sitä ympäröivät korttelit ovat tiukasti äärioikeistolaisten otteessa.

Valtakunnallisesti äärioikeistolla on vain noin viiden prosentin kannatus eikä sitä poliittisesti merkittävänä likkeenä.

Passissa ulkomaalaisten varalta

Kultaisen auringonnousun kannattajat ajoivat jo useita viikkoja sitten Attika-aukiolla yöpyneet ja aikaa tappaneet afgaanimaahanmuuttajat tiehensä ja aloittivat aukion ympärivuorokautisen vartioimisen. Uusnatisen miehittämät kaupunginosat ovat jo pitkään olleet vaarallisia ulkomaalaisile.

- Minun kimppuuni on hyökätty ja uhattu jopa tappaa. Minä en kuitenkaan usko, että nämä ihmiset aikovat tosissaan tappaa, mutta totta kai minä avoimesti pelkään. En ole enää moneen kuukauteen käynyt Attika-aukion ympäristössä, Ateenan afgaaniyhteisön johtaja Jonous Muhammadi kertoo.

Doctors of the World avustusjärjestön tulkkina toimiva afganistanilainen Qadir Hosseini on itse joutunut erittäin väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi.

- Kävelin yhtenä iltana yhdeksän tai puoli kymmenen aikaan kaupungin keskustassa, kun kaksi hyvin nuorta miestä hyökkäsi kimppuuni. Toinen oli ehkä 18 ja toinen alle viisitoista. Ensin minua iskettiin päähän ja sen jälkeen silmiin. Menin tajuttomaksi ja heräsin vasta sairaalassa, Hosseini kertoo.

- Muutama päivä sitten joku puhui minulle afgaanimiehestä, joka oli liikkeellä vaimonsa. Heidän päälleen karkasi viisi mustiin maskeihin sonnustautunutta henkilöä. Tätä miestä hakattiin hänen vaimonsa silmien edessä siihen asti kunnes vaimo päätti heittäytyä miehensä päälle suojaksi. Silloin hakkaajat lopettivat, Hosseini selittää kuulemaansa tarinaa.

Afganistanilaiset, joita Muhammadin arvion mukaan on Ateenassa toistakymmentä tuhatta, siirtyivät Attika-aukiolta Viktoria-aukiolle. Myös siellä yöpyvien kimppuun on nimenomaan öisin hyökätty. Keskellä päivää aukio tai puisto on kuitenkin päällisin puolin suhteellisen rauhallinen.

Nuori Viktoria-aukiolla norkoileva ja hyvää englantia puhua afgaani Milad muistuttaa, että hänelle kaikkein vaarallisimpia Ateenassa ovat albanialaiset.

- Viime aikoina on todella nähty paljon näitä eri ulkomaalaisyhteisöjen välienselvittelyjä, Doctors of the Worldin Ateenan klinikan ja vierastalon johtaja Nikitas Kanakis sanoo.

Kultainen auringonlasku –liikkeen kannattajat ovat fanaattisia. Poliittisten asiantuntijoiden mukaan kreikkalaisessa yhteiskunnassa on kuitenkin myös piilevää maltillisempaa ulkomaalaisvastaisuutta.

Kreikka on jo pidemmän aikaa joutunut käytännössä yksin kamppailemaan laittomien maahanmuuttajien vyöryä vastaan. Tällainen asetelma vahvistaa vääjäämättä äärioikeistoa.

Ulkomaalaisiin kohdistuva väkivalta on yksi niistä syistä, joiden perusteella YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on kehottanut EU:n jäsenmaita lopettaamaan ulkomaalaisten palautukset Kreikkaan eli alkuperäiseen saapumismaahan.

- Palautuksia voidaan meidän mielestämme jatkaa vasta sitten, kun täällä on toteutettu merkittäviä ulkomaalaispolitiikan muutoksia, UNHCR:n Saksan johtaja.

Itse Saksassa pitkään siirtotyöläisen lapsena elänyt Giota Galanopoulou asuu Attika-aukion lähistöllä. Hän oli mukana ryhmässä, joka jokin aika sitten yritti torpedoida pakistanilaisten muslimien rukoushetken Attika-aukiolla. Poliisi tuli kuitenkin hätiin hyvissä ajoin eikä mitään varsinaista yhteenottoa nähty.

Tapa, jolla Galanopoulou perustelee ulkomaalaisvastaisuuttaan, on pelottava.

- Minusta he (afganistanilaiset ja muslimit yleensä) eivät ole ihmisiä. Heillä ei ole mitään kulttuuria. He ovat kuin villieläimiä. He tuovat mukanaan vain pelkkää pahaa tänne meidän alueellemme, Galanopoulou luettelee.

Katso Tapio Nurmisen raportti:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.