Rasismikokouksessa yritetään uutta kompromissia

Ponnistelut Etelä-Afrikassa meneillään olevan YK:n rasismikokouksen pelastamiseksi jatkuivat. Etelä-Afrikka esitti kokouksessa uuden kompromissin Lähi-itää koskevan kiistan ratkaisemiseksi. Kokouslähteiden mukaan uusi esitys loppuasiakirjan tekstiksi on saanut EU:n piirissä hyvin myönteisen vastaanoton, ja sitä on pidetty tasapainoisena.

Lopullista kantaa EU ei ollut vielä tänään iltapäivällä ottanut. Myös arabimaiden kantaa esitykseen odotettiin. Uudessa esityksessä Israelia ei lähteiden mukaan enää leimata rasistiseksi valtioksi.

Yhdysvaltain ja Israelin valtuuskunnat jättivät kokouksen maanantaina Israelin vastaisena pitämänsä luonnostekstin vuoksi. Ranska puolestaan väläytti keskiviikkona EU:n vetäytymisen mahdollisuutta, jos Lähi-idästä ei päästä sopimukseen.

Lähi-itä-työryhmä yritti jo eilen myöhään yöhön asti päästä sopuun siitä, miten Lähi-idän tilannetta kuvataan loppuasiakirjoissa. Kun tässä ei onnistuttu, Etelä-Afrikka antoi varhain tänään uuden esityksensä. Arabimaat ovat vaatineet, että Israel tuomitaan kokouksessa rasistisista teoistaan palestiinalaisia vastaan. YK:n rasismikokouksen on määrä päättyä perjantaina rasismin vastaisen julistuksen ja toimintaohjelman hyväksymiseen. Pahimpien kiistakysymysten lisäksi auki on vielä lukuisia muitakin kohtia loppuasiakirjoissa. Mahdollisena on pidetty sitäkin vaihtoehtoa, että kokous venyy lauantaille.

Orjuudesta ei vielä sopimusta

Myös kokouksen toisesta kompastuskivestä eli siirtomaa-ajoista ja orjuudesta vaadittavista korvauksista neuvoteltiin Durbanissa aamuyöhön, ja neuvottelut jatkuivat tänään Kenian ja Brasilian johdolla. Sopimusta ei kuitenkaan ole saatu aikaan.

Afrikan maat vaativat voimakkaasti, että siirtomaavallat ja orjakauppaa harjoittaneet ja orjuudesta hyötyneet maat esittävät selkeän anteeksipyynnön. Esimerkiksi EU haluaisi kuitenkin tyytyä pahoitteluun. Länsimaat eivät halua loppuasiakirjoihin muotoiluja, jotka voisivat myöhemmin johtaa korvaushakemusten tulvaan.

Yhtenä vaihtoehtona on esitetty syvän katumuksen ilmaisemista. Afrikan maiden ryhmän luonnostekstissä vaaditaan anteeksipyynnön lisäksi korvauksien maksamista menneistä vääryyksistä. Palestiinalaiset kansalaisjärjestöt ovat esittäneet Durbanissa, että Yhdysvaltain lähdön todellinen syy olivat orjuudesta vaadittavat korvaukset. Yhdysvallat ei ole halunnut edes keskustella korvausten maksamisesta.

Vähemmistöt huolissaan

Monet vähemmistöryhmät ovat esittäneet huolestuneisuutensa siitä, että heidän asiansa jää sivuun samalla kun hallitukset ja tiedotusvälineet keskittyvät Durbanissa Lähi-idän tilanteeseen.

Omaa tilannettaan ovat pyrkineet viime päivinä tuomaan esille niin Burman karenit, Guatemalan ja Kongon alkuperäiskansat, Makedonian vähemmistöt, Intian kastittomat kuin Irakin kurditkin.

Kansainvälisen vähemmistöoikeuksien ryhmän (MRG) mukaan hallitukset ovat tietyillä sananmuodoilla ja alaviitteillä heikentämässä Durbanin kokouksen loppuasiakirjoja niin, että ne osin voivat jäädä jo olemassa olevia ihmisoikeussopimuksia laimeammiksi.

Ryhmän mukaan toimintaohjelman kappaleisiin on lisätty erilaisia "jos mahdollista" -ilmaisuja, jotka antavat yksittäisille maille mahdollisuuden olla ryhtymättä toimiin rasismia vastaan. Durbanin loppuasiakirja ei ole juridisesti sitova sopimus, mutta sen on toivottu toimivan jäsenmaita ohjaavana ja painostavana asiakirjana.

-Tämän kokouksen onnistumista ei mitata vain sillä, päästäänkö loppuasiakirjoista sopuun. Se mitataan sillä, miten se tulevien kuukausien ja vuosien kuluessa kykenee muuttamaan rasismin uhrien elämää, sanoi MRG:n johtaja Mark Lattimer torstaina.


(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat