Mainos

Rasismi nostaa päätään Ranskassa

Ranskassa äärioikeistolainen poliitikko Jean Marie Le Pen on hävinnyt kiistan omien puheidensa oikeuksista. Rasistisista mielipiteistään tunnettu poliitikko yritti estää Ranskan 2-kanavalla esitetyn tunnin mittaisen ohjelman. Ohjelmassa käytettiin Le Penin puheita, jotka hän olisi halunnut poistettavaksi ohjelmasta.

Le Penillä oli mielestään julkisesti esittämiin puheisiinsa "kaunokirjalliset oikeudet". Oikeus käsitteli Le Penin kanteen, mutta hylkäsi sen. Tuomari ilmoitti, että hän piti vaatimusta niin omituisena, että olisi sen hylännyt ilman kyseisen ohjelman näkemistäkin.

Ohjelma, "Le Pen in Quotes", käsitteli kiistellyn poliitikon mielipiteitä maahanmuuttajista ja rotujen eriarvoisuudesta. Ohjelmassa käytettiin Le Penin entisten liittolaisten ja historioitsijoiden kommentteja, joiden avulla vedettiin yhtäläisyysmerkit Le Penin ajatusten ja natsien sekä Ranskan sodanaikaisen Vichyn hallituksen edustajien ajatusten välille.

Le Pen sai vuoden 1995 presidentinvaaleissa 15 % kannatuksen.

Ranskassa käydään näinä päivinä muutenkin kiivasta keskustelua maahanmuuttajien oikeuksista ja kohtelusta. Eilen hallitukselle annettiin harkittavaksi lakiesitys, joka entisestään kiristää ulkomaalaisten asemaa Ranskassa. Lain voimaantultua byrokratian kasvamisen myötä oleskeluoikeuden saaminen vaikeutuisi ja maahanmuuttajien asema muuttuisi entistä epävarmemmaksi.

Eniten kohua on herättänyt lainkohta, jonka mukaan jokaista ranskalaista edellytettäisiin kertomaan välittömästi poliisille, kun ulkomaalainen vieras poistuu hänen kotoaan. Tätä on verrattu sodanaikaiseen vaatimukseen, että juutalaisista oli välittömästi raportoitava viranomaisille.

Huomiseksi on ainakin Pariisiin luvassa suurmielenosoitus, jolla rasismia vastustavat kansalaisryhmät yrittävät estää hallitusta hyväksymästä lakimuutosta. Uudelleen on tarkoitus osoittaa mieltä maanantaina, jolloin hallitus ottaa lakimuutoksen lopulliseen käsittelyyn.
(MTV3/Riitta Siirtomaa)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.