Mainos

Räsäsen lannoitekiristys jättäisi räjähteiden hankintaan porsaanreiän

Sisäministeri Päivi Räsänen tahtoo tiukentaa kemikaalien myyntiä koskevaa ja valmistelussa olevaa EU-asetusta. Euroopan Unionissa on vireillä asetus, joka parantaisi myyntivalvontaa sellaisten aineiden osalta, joita voi käyttää kotitekoisten pommien valmistukseen. Nykyisin itse tehtyihin räjähteisiin tarvittavien kemikaalien kauppaa ei valvota kovin tarkasti, mutta tulevaisuudessa kemikaalien ostaminen muuttuisi luvanvaraiseksi.

Keskeneräinen asetus huomioi useita erilaisia kemikaaleja, mutta siihen ei toistaiseksi sisälly valmisteet joissa on suuria määriä ammoniumnitraattia. Ammoniumnitraattia käytetään useissa lannoitteissa, ja juuri sitä sisältävästä lannoitteesta Anders Behring Breivik rakensi Oslon keskustassa räjähtäneen pomminsa.

- Tämä on Suomen ja Saksan kanta, että myös ammoniumnitraatti lisättäisiin kontrolloitavien aineiden listalle. Tästä kannasta minä pidän kiinni, sisäministeri Räsänen painottaa.

Jos asetus tulisi ehdotettuine lisäyksineen voimaan, muuttuisi joidenkin lannoitteiden ostaminen luvanvaraiseksi. Asetus jättäisi kuitenkin porsaanreiän: ammattikäyttöön hankittujen kemikaalien ostamiseen ei tarvittaisi jatkossakaan lupaa. Tämä jättäisi esimerkiksi maanviljelijät lupakäytännön ulkopuolelle. Ja kas, Breivik osti lannoite-eränsä juuri maanviljelystarkoituksiin.

Katso Jussi Karhusen juttu (Seitsemän uutiset 26.7.2011)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.