Mainos

Räsäsen ehdotus alkoholialennuksien poistamisesta saa kannatusta

Asiantuntijat pitävät sisäministeri Päivi Räsäsen (kd) esitystä ravintoloiden alkoholialennusten poistamisesta perusteltuna.

A-klinikkasäätiön mukaan nimenomaan hinta on keskeinen tekijä alkoholinkulutuksen sääntelyssä.

– Jos hinta on alhainen, silloin juodaan enemmän. Hinta näyttää siten olevan tekijä, joka kannustaa juomaan. Sillä on merkitystä myös maltillisesti juovien alkoholin kulutukseen, sanoo A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Pekka Heinälä.

Myös tutkimusprofessori Marja Holmila THL:stä sanoo, että vaikka suurin osa alkoholin kulutuksesta tapahtuu kotona, on alkoholipolitiikassa perusteltua löytää keinoja myös anniskeluravintoloissa tapahtuvan alkoholinkulutuksen aiheuttamien haittojen vähentämiseksi.

Vuonna 2008 75 prosenttia alkoholin tilastoidusta kulutuksesta tapahtui kotona ja 15 prosenttia anniskeluravintolassa, kerrotaan Suomi juo-kirjan Missä juodaan? Alkoholinkäyttö koti- ja anniskeluympäristössä -artikkelissa.

Kuitenkin kotona nautittiin keskimäärin yksi alkoholiannos vähemmän kuin ravintolassa, ja kotona vähäisen juomisen, 1−2 annoksen, kerrat olivat selvästi yleisempiä kuin ravintolassa.

– Koska ravintolassa juominen on humalahakuisempaa, juomisesta voi koitua suurempia sosiaalisia haittoja. Lisäksi julkisella paikalla juominen voi vaikuttaa asenteisiin, arvioi Holmila.

Koska kotiympäristössä kulutetaan kuitenkin suurin osa alkoholista, aiheutuu kotikulutuksesta kokonaisuudessaan suuremmat haitat kuin ravintolakäytöstä. Holmila kuitenkin painottaa, ettei yhtä keinoa alkoholihaittojen vähentämiseksi ole. Tutkimusten mukaan tehokkain keino vaikuttaa käyttöön on alkoholin saatavuuteen vaikuttaminen, eli hinta, mutta myös markkinoinnilla ja asenteilla on merkitystä kulutukseen.

Sisäministeri Päivi Räsänen sanoi Aamulehdessä, että ravintoloiden alkoholialennukset tulisi poistaa, koska alennuksilla houkutellaan asiakkaita kuluttamaan enemmän alkoholia, ja siten ne lisäävät viinan aiheuttamia haittoja.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.