Mainos

Räsänen: Salaiset kotietsinnät Suomeen

Pysyykö lainsäädäntö mukana, kun rikollisuus hakee yhä kovempia muotoja?

Törkeiden rikosten valmistelusta voidaan Suomessakin rangaista. Poliisin keinot puuttua tähän valmisteluun ovat kuitenkin rajalliset, huomauttaa sisäministeri Päivi Räsänen.

Räsänen tahtoisikin poliisille oikeuden tehdä ns. salaisia kotietsintöjä, eli etsintöjä joista ei tarvitse ilmoittaa kohteelle ennakkoon.

– Ongelma on se, että meillä ei lainsäädäntö ei mahdollista jälkikäteen ilmoitettavaa kotietsintää. Silloinhan poliisilla ei ole mahdollisuutta tietää niistä valmisteluista, joista siellä kodissa saattaisi löytyä merkkejä esimerkiksi tietokoneelta, Räsänen toteaa Huomenta Suomessa.

– Jos voidaan tehdä salainen kotietsintä, voidaan saada enemmän tästä henkilöstä enemmän näyttöä, koska hän ei tiedä, että tietokoneella on käyty. Voidaan saada tietoa siitä, että hän on suunnittelemassa vakavaa rikollisuutta.

Räsänen huomauttaa, että muissa pohjoismaissa salaisia kotietsintöjä jo tehdään.

– Olen laittanut hankkeen vireille, että meilläkin lainsäädäntöä voitaisiin muuttaa niin, että se on mahdollista.

Räsäsen mukaan salaisia kotietsintöjä voitaisiin tehdä vain, kun kyse on törkeistä ja vakavista rikoksista, kuten esimerkiksi terrori-iskun suunnittelusta.

– Meillä Suomessakin on pystytty estämään iskuja vihjetiedon ja erilaisen tiedonhankinnan perusteella. Mutta on ollut vaikeaa saada henkilöitä rikosvastuuseen, Räsänen sanoo.

– Se on haastavaa, koska poliisilla ei ole niitä työkaluja, joita se tarvitsee.

Räsäsen mukaan etsinnän kohteeksi joutuvan oikeudet tultaisiin lainsäädännössä huomioimaan tarkasti.

– On tärkeää, että siihen (etsintään) saadaan käräjäoikeuden lupa. Ja sitten siellä kotona tulisi olla julkinen asiamies, joka valvoo tämän kohteen etuja ja oikeuksia.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.