Mainos

Raportti: uutta sähköä tarvitaan paljon Länsi-Euroopassa

Energia-alan tuoreen raportin mukaan Länsi-Eurooppa tarvitsee lähivuosina lisää sähköntuotantokapasiteettia.

Länsi-Euroopan olisi rakennettava uutta sähkön tuotantokapasiteettia 65000 MW vuoteen 2012 mennessä, selviää asiantuntijaraportista, jonka on energia-alalle laatinut amerikkalainen Boston Consulting Group -konsulttiyhtiö.

Nykyisin on Länsi-Euroopassa rakenteilla 15000 MW uutta tuotantoa. Raportin mukaan uutta tuotantoa tarvitaan, jotta Kioton ilmastosopimuksen velvoitteet voidaan täyttää, mutta myös sen takia, että nykyisestä kapasiteetista poistetaan koneistoa nopeasti.

Nopeita päätöksiä tulisi tehdä uuden tuotannon rakentamisesta, jotta mukaan saataisiin ajoissa sijoittajia. Jos Länsi-Eurooppa aikoo noudattaa Kioton velvoitteita täysimääräisesti tarvitaan vielä 60000-100000 MW lisää mainitun 65000 MW:n lisäksi.

Ympäristösyistä suurin osa uudesta kapasiteetista olisi kaasuturpiineja, mikä edellyttäisi suurta kaasun tuonnin lisäystä. Tämä taas vaikuttaisi voimakkaasti energiamarkkinoihin.

BCG arvioi, että Euroopassa onkin suuri riski joutua tilanteeseen, jossa ensin ei rakenneta riittävästi kapasiteettia. Silloin hinnat nousevat ja kate paranee. Sen jälkeen päädytään yli-investointeihin ja aleneviin hintoihin. Kehitys ja vaikutukset vaihtelevat kuitenkin maittain tässä mielessä, sanotaan raportissa.

Raportissa ennustetaan, että energian tukkuhinnat nousevat terävästi ja hintojen vaihtelu kasvaa seuraavan vuosikymmenen aikana. Sähkön tuotannon rajakustannus nousee ilman Kiotoa 35 prosenttia ja Kioton vuoksi 65 prosenttia.

Kioton sopimuksen tiukka noudattaminen merkitsee, että noin vuonna 2020 lisäydinvoima on välttämättömyys. Raportissa on tutkittu 16 länsieurooppalaisen maan tilannetta. Mukana ovat myös Suomi ja muut Pohjoismaat.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.