Mainos

Raportti: USA ei kyennyt arvioimaan Irakin uhkia

Kansainvälisen tutkimuslaitoksen mukaan Yhdysvallat on epäonnistunut pahoin tilannearvioissaan Irakissa.

Mielenosoitus USA:n Irak-politiikkaa vastaan

Yhdysvalloilla on Irakissa vastassaan yhä verisempiä hyökkäyksiä, koska se ei ole kyennyt rehellisesti arvioimaan todellista tilannetta maassa. Arvion esittää Strategisen ja kansainvälisen tutkimuksen keskuksen CSIS:n tuore raportti.

Raportti vertaa Irakin tilannetta Vietnamin sotaan. Anthony Cordesmanin valmisteleman raportin mukaan Yhdysvaltain hallinnon edustajat näyttivät vielä kesällä elävän mielikuvitusmaassa, kun he kertoivat tilanteesta Irakista. Kapinallisten ydinjoukon koko esimerkiksi määriteltiin 5000 henkilöksi, kun asiantuntijat puhuivat 12 000-16 000 kapinallisesta.

Hyökättyään Irakiin Yhdysvallat oletti, että sillä on vastassaan rajallinen määrä kapinallisia, jotka se kykenee nujertamaan hyvissä ajoin ennen vaaleja, Cordesman huomautti. Hänen mukaansa uhkaksi ei huomattu esimerkiksi sitä, että irakilaisille upseereille ei tarjottu työtä tai eläkettä tai otettu heitä mukaan jälleenrakennusprojekteihin.

Ensimmäisen miehitysvuoden aikana Yhdysvallat epäonnistui Irakin kapinan saamisessa hallintaan käytännössä kaikin mahdollisin tavoin, raportti arvostelee. Siinä missä kapinallisten ja rikollisten uhkaa vähäteltiin, Yhdysvaltain ja liittouman suosiota puolestaan liioiteltiin, raportti sanoo.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.