Raportti: Urheiluvaatteita tehdään yhä nälkäpalkalla

Mitä kaikkea ehdit tekemään 49 sekunnissa? Meksikolaisessa tehtaassa työntekijä ompelee siinä ajassa yhden merkki-T-paidan. Palkkakulujen osuus paidan teossa on 11-18 senttiä.

Ammattiyhdistysliikkeen ja kansalaisjärjestöjen Play Fair -raportin mukaan urheiluväline ja -vaateteollisuus ei ole pystynyt kohentamaan työntekijöidensä työoloja. Esimerkki on Meksikosta, mutta se sopisi myös Aasiaan, jossa iso osa merkkifirmojenkin urheiluvaatteista tehdään.

Raportin mukaan alan työntekijät tekevät yhä ylipitkiä päiviä epäterveellisissä oloissa palkalla, joka ei riitä elämiseen. Samaan aikaan moni alan jäteistä tahkoaa yhä kovempaa voittoa, muistuttaa Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskuksen (SASK) tiedottaja Jukka Pääkkönen.

- Suuresta merkkivalmistajasta riippumatta työntekijöille ei makseta elämiseen riittävää palkkaa, joissakin tapauksissa palkka on jopa pienempi kuin kansallinen minimipalkka, Pääkkönen toteaa.

Raportissa mainitaan esimerkkeinä muun muassa Adidas, Asics, New Balance, Nike sekä Puma. Nämä tahkoavat kovaa tulosta, mutta niiden tavarantoimittajien työntekijät raatavat nälkäpalkoilla.

Yhteiset ehdot tavarantoimittajille

Raportti vaatii alan isoja merkkiyhtiöitä sopimaan yhdessä esimerkiksi työolojen minimiehdoista, joita tavarantoimittajien pitää noudattaa. Palkat ovat pieni osa esimerkiksi lenkkareiden valmistuskuluista.

Pääkkönen viittaa yhtiöiden omiin arvioihin, joissa lenkkariparin tehdashinnasta palkkakulujen osuus on noin kymmenen prosenttia. Kuluttajahinnasta osuus on vielä pienempi.

Samalla se kehottaa brändifirmoja suosimaan sellaisia tavarantoimittajia, joiden tehtaissa työntekijöiden vapaa järjestäytyminen on sallittu.

Raportti myöntää, että merkkiyhtiöt ovat onnistuneet karsimaan tavarantoimittajiensa räikeimpiä laiminlyöntejä. Perusongelmat ovat kuitenkin yhä samat kuin edellisessä raportissa neljä vuotta sitten. Puutteet pätevät myös kaikkein tunnetuimpiin merkkeihin ja sponsoreihin.

Merkkiyhtiöt ovat pystyneet karsimaan tavarantoimittajiensa teettämiä ylitöitä. Ohjeita on kuitenkin alettu tehtaissa kiertää pakottamalla työntekijän tulemaan työpaikalla vartin etuajassa sekä viipymään vartin pidempään.

- Raportin havaintojen mukaan työntekijöiden edellytetään myös tekevän saman verran kenkiä kuin ennenkin. Toinen tapa kiertää ylitöitä on lyhentää työntekijöiden lounasaikaa, Pääkkönen kuittaa.

Ehtoja olympiaisännille ja -sponsoreille

Raportti haluaa ravistella hereille Kansainvälisen olympiakomitean. Järjestön pitäisi määritellä etukäteen miniehdot, joihin olympiakisoja hakevat maat sitoutuisivat.

- Olympiakomitean kuuluisi myös määritellä minimiehdot työelämän oikeuksille ja työoloille, joita kaikki sponsoriyritykset ja ne yhtiöt, joilla on oikeus käyttää olympialisenssiä, noudattaisivat, Pääkkönen totesi raportin tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Tutkimusraportti on koottu keräämällä tietoa ja haastattelemalla reilua 300 urheiluvaateteollisuuden työntekijää Kiinassa, Vietnamissa, Indonesiassa, Intiassa sekä Thaimaassa. Samalla tutkijat ovat käyneet läpi muun muassa alan yritysten julkaisuja, julkaisemattomia raportteja, nettisivuja ja lehtiartikkeleja.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat