Raportti: Työntekijän hyvinvointiin panostava yritys menestyy

Yritysten tulisi menestyäkseen panostaa entistä enemmän työntekijöidensä hyvinvointiin ja niin sanottuun inhimilliseen pääomaan. Näin todetaan sosiaali- ja terveysministeriön raportissa.  

Keskeisessä asemassa ovat osaavat esimiehet ja koko työyhteisön huomioiminen. Myös henkilöstön vuorovaikutusmahdollisuuksiin pitäisi panostaa.  

Raportissa painotetaan inhimillisen pääoman merkitystä työelämässä. Tampereen yliopiston dosentin Marja-Liisa Mankan mukaan tällä tarkoitetaan henkilöstössä olevia aineettomia resursseja, joita ovat esimerkiksi osaamisen ja asenteiden kehittäminen. Mankan mukaan inhimillisen pääoman arvioidaan luovan tuottavuutta ja pidentävän työuria.   

- Tämä pääoma on vajaakäytössä tällä hetkellä. Jos ihmisiä kohdellaan työpaikoilla hyvin ja arvostavasti, tulee sieltä ikään kuin ilmaiseksi valtavasti lisäresursseja. Ei enää riitä, että aina vain lisätään vauhtia, vaan työtä on tehtävä uudella tavalla. Ja se ratkaisu on siellä ihmisissä, Manka selvittää.  

Raportin mukaan perinteisten osaamis- ja koulutuspääoman ohella työelämässä tarvitaan entistä enemmän asenteellisia valmiuksia. Dosentti Manka kertoo, että asenteellisia valmiuksia ovat esimerkiksi positiivisuus, sitkeys ja uudistumisen halu.  

Raportin teki sosiaali- ja terveysministeriön tilauksesta Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun tutkimus- ja koulutuskeskus Synergos.  

Lue myös:

    Uusimmat