Mainos

Raportti syyttää myös Suomea osallisuudesta CIA:n sieppaus- ja kidutusoperaatioon

Ihmisoikeusjärjestön raportin mukaan ainakin 54 maata on ollut osallisena CIA:n operaatiossa, jonka puitteissa on siepattu, kidutettu ja pidetty vankina terroriepäiltyjä. Operaatio käynnistettiin syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen. Asiasta uutisoi Guardian.

Open Society Justice Initiative -järjestön (OSJI) kokoaman 213-sivuisen raportin mukaan monet operaatiossa avustaneista maista sijaitsevat Euroopassa. Ihmisoikeusjärjestön mukaan CIA:n maailmanlaajuinen operaatio ei olisi ollut mahdollinen ilman näiden maiden osallisuutta.

OSJI nimeää raportissaan muun muassa Pakistanin, Afganistanin, Egyptin sekä Jordanian, joissa näyttöä salatuista vankiloista ja kidutuksen käytöstä löytyy useilta vuosilta. Syyria mainitaan raportissa maana, jonne valtaosa terroriepäillyistä on lähetetty. Iranin puolestaan mainitaan luovuttaneen ainakin 15 henkilöä Yhdysvaltojen haltuun Afganistaniin.

Listalla on kuitenkin myös maita kuten Irlanti, Islanti, Kypros sekä Suomi ja Ruotsi, joiden järjestö toteaa tarjonneen tukea operaatiolle tarjoamalla ilmatilansa tai lentoasemansa CIA:n vankilentojen käyttöön.

Euroopan maista listalta löytyvät lisäksi Saksa, Espanja, Portugali ja Ranska. Sen sijaan esimerkiksi Norja, Hollanti ja Unkari puuttuvat listalta.

Raportin julkaissut Open Society Justice Initiative on osa kansainvälistä Open Society -verkostoa, joka ilmoittaa tavoitteekseen ihmisoikeuksien ja mielipiteenvapauden tukemisen eri puolilla maailmaa.

Open Societyn pani alkuun unkarilaislähtöinen suursijoittaja George Soros vuonna 1984.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.