Mainos

Raportti: Suomi epätodennäköinen terrori-iskun kohde

Suomi on epätodennäköinen terrori-iskun kohde, arvioidaan tänään julkistetussa Ulkopoliittisen instituutin raportissa. Myös Suojelupoliisi on samoilla linjoilla.

Suomi on ääri-islamilaisten terroristiryhmien kannalta poliittisesti ja maantieteellisesti syrjäinen kohde eikä maan muslimiyhteisössä näytä olevan radikaalia militanttia toimintaa. Tutkija Toby Archerin raportti keskittyy ääri-islamilaiseen terrorismiin, josta tuli kansainvälinen huolenaihe Yhdysvaltain tuhoisien terrori-iskujen jälkeen.

Järeällä Yhdysvaltoihin tai Eurooppaan kohdistuvalla terrori-iskulla olisikin tutkijan mukaan globaalin talouskehityksen kautta Suomeen kauaskantoisemmat vaikutukset kuin yksittäisellä iskulla Suomessa.

Terrori-iskun riski ei ole kuitenkaan olematon Suomessakaan, eikä yhteiskunta voi suojautua täysin esimerkiksi yksittäisen tekijän väkivallanteolta, minkä Myyrmannin ostoskeskuksen toissasyksyinen pommiräjähdys osoitti.

Suomalainen kohde - suurlähetystö, rauhanturvaaja tai matkailija - voi joutua terrori-iskun uhriksi myös ulkomailla, raportissa huomautetaan.

Supo seuraa terrorismikytkentöjä

Suomessa on tälläkin haavaa henkilöitä, joilla on yhteyksiä kansainväliseen terrorismiin, toteaa suojelupoliisin (supo) terrorismin torjunnan yksikön päällikkö Paavo Selin.

Supo on aiemminkin kertonut samankaltaisista havainnoista. -Täällä on henkilöitä, joilla on yhteyksiä kansainväliseen terrorismiin. Mitä syvemmälle selvitetään, sitä huonommalta näyttää, Selin arvioi.

Supo ei ole kuitenkaan havainnut siinä määrin huolestuttavaa toimintaa, että se olisi antanut aihetta käynnistää esitutkintaa.

Selin on samoilla linjoilla maanantaina julkistetun Suomen tilannetta luotaavan selvityksen kanssa siinä, että kansainvälisen terrori-iskun riski on meillä kansainvälisesti ottaen pieni.

-Jos ajatellaan terroristijärjestöjä, niiden tukikohdat ja vaikuttamisalueet ovat Suomen ulkopuolella, Selin muistuttaa.

Supo toimii terrorismin torjunnassa yhteistyössä ulkomaisten viranomaisten kanssa, ja selvityspyyntöjä sataa Selinin mukaan karsittavaksi asti.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 09.02.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.