Raportti: Sellutehtaat riskisijoitus

Metsäyhtiöt eivät vaivaudu selvittämään ympäristöriskejä kiireessään rakentaa tehtaita kehittyviin maihin, väittää CIFORin raportti. Sijoittajien rahat voivat olla hataralla pohjalla.

Sijoittajat voivat menettää jopa miljardeja euroja metsäyhtiöiden sellutehdashankkeissa, koska ympäristöriskejä ja puun riittävyyttä ei ole selvitetty riittävän huolellisesti.

Kansainvälisen metsäntutkimuslaitoksen CIFORin tekemä selvitys pitää myös Metsä-Botnian Uruguayn hanketta riskisijoituksena. Parhaillaan rakentajakumppanit Metsä-Botnia ja espanjalainen Ence yrittävät pitää puoliaan argentiinalaisia kansalaisjärjestöjä vastaan. Ympäristöaktivistit vastustavat tehtaiden rakentamista. Metsä-Botnian tehdasinvestointi on noin 1,1 miljardia euroa.

- Väärät olettamukset kehittyviin maihin perustettavien sellutehtaiden raakapuun alkuperästä ja sen saatavuudesta ovat aiheuttaneet sen, että kansainväliset sijoittajat ovat kanavoineet miljardeja dollareita riskialttiisiin hankkeisiin, Kauppalehti siteeraa CIFORin raporttia.

Metsä-Botnian viestintäjohtaja Annikki Rintala sanoo, ettei raportista pidä vetää johtopäätöksiä Uruguayn sellutehtaasta. Hänen mukaansa kaikki mahdolliset taustat on selvitetty eikä sijoittajilla ole todellista riskiä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat