Raportti: Ruotsin oikeuslaitos syrjii maahanmuuttajia

Tutkimuksen perusteella poliisi näyttää käyttävän enemmän resursseja rikostutkintaan, jos epäiltynä on ulkomaalaistaustainen henkilö.

Maahanmuuttaja on Ruotsin oikeuslaitoksessa huonommassa asemassa kuin syntyperäinen ruotsalainen. Tukholman yliopistossa tehdyn raportin mukaan maahanmuuttajia syrjitään oikeudenkäytön kaikissa vaiheissa rikosilmoituksen teosta rangaistuksen määräämiseen tuomioistuimessa.

Raporttiin on koottu tietoja noin 50:n Tukholman yliopistosta valmistuneen juristin lopputöistä. Niissä on käsitelty yhteensä tuhansia oikeustapauksia.

- Maahanmuuttajataustaisista henkilöistä tehdään useammin rikosilmoitus, heitä vastaan nostetaan syyte useammin, heidät tuomitaan useammin, he saavat ankarampia rangaistuksia ja heitä kohdellaan vankeinhoidossa huonommin, kirjoittaa yksi raportin tekijöistä, Tukholman yliopiston prosessioikeuden professori Christian Diesen Dagens Nyheter -lehden julkaisemassa kirjoituksessa.

"Tutkitaan tarkemmin"

Diesenin mukaan poliisi näyttää tutkimuksen perusteella käyttävän enemmän resursseja rikostutkintaan, jos epäiltynä on ulkomaalaistaustainen kuin jos epäiltynä on syntyperäinen ruotsalainen. Tähän voivat hänen mukaansa olla syynä ennakkoluulot, mutta taustalla voi olla myös järkisyitä.

- Kokemus osoittaa, että maahanmuuttaja on helpompi saada kiinni, ja tilanteessa, jossa resurssit ovat rajalliset, panostetaan niihin tapauksiin, joilla on suurimmat mahdollisuudet päätyä tuomioistuimeen, Diesen arvelee.

Ei tilastollisesti edustava

Raportti ei kerro, kuinka laajaa ulkomaalaistaustaisten syrjiminen on, sillä sen aineisto ei ole tilastollisesti edustava. Raportti perustuu osatutkimuksiin ja pistokokeisiin.

- Suuntaus on kuitenkin selkeä. Ei ole epäilystä siitä, että on rasite olla maahanmuuttaja, jos on epäiltynä rikoksesta tai rikoksen kohteena, Diesen sanoi Svenska Dagbladet -lehdelle.

Lehden mukaan myös Ruotsin uusi syrjintäasiamies Katri Linna on havainnut ulkomaalaisten erityiskohtelua oikeuslaitoksessa.

- Olemme nähneet esimerkiksi ennakkoluuloja tuomioiden perusteluissa, Linna sanoi Svenska Dagbladetille.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 14.03.2005)

Lue myös:

    Uusimmat