Mainos

Raportti Persianlahden sotaoireista rakoilee

Yhdysvaltain hallituksen teettämä uusin tutkimus Persianlahdella palvelleiden sotilaiden sairastumisista arvostelee puolustusministeriön tehotonta toimintaa asian selvittämiseksi.

Pentagonin aiemmin teettämän raportin epäillään peitelleen amerikkalaissotilaiden hermokaasuista ja Irakin kemiallisista aseista johtuvien myrkytystapausten syitä. Arviolta 80 000 Persianlahden sotaan osallistunen sotilaan on todettu potevan päänsärkyä, yliväsymystä, nivelkipuja, ihottumia ja muistinmenetystä.

Amerikkalaiset pommittivat vuonna 1991 voimakkaasti lähellä Saudi-Arabian rajaa Kamisiyahissa sijaitsevaa ammusvarastoa, joka kärsi suuria vahinkoja, kirjoitti New York Times -lehti äskettäin. Myöhemmin koko varasto räjäytettiin maan tasalle. Siellä oli varastossa noin 10 000 tonnia ammuksia mm. sariinikaasua.

Räjäytykset synnyttivät valtavan tomupilven, joka sekoittui sariinikaasuun. Yhdistelmä ajautui tuulen mukana lähistöllä olleiden amerikkalaissotilaiden ylle.

Yhdysvaltain puolustusministeriö on aiemmin yrittänyt vähätellä sairauksia, mutta uusien tietojen tultua ilmi, on se nyt luvannut tutkia asiaa uudelleen.

Britanniassa puolestaan arvellaan tuholaismyrkkyjen aiheuttaneen oireyhtymän. Myrkkyjä käytettiin ehkäisemään moskiittojen ja muiden hyönteisten levittämiä tauteja aavikolla.

Persianlahden sodassa taisteli noin 50 000 brittiä, joista noin 4 000 sotilaalla ja heidän perheillään on ollut terveysongelmia. Osa sotilaista on joutunut jälkeenpäin esimerkiksi pyörätuoliin ja osan lapset ovat syntyneet epämuodostuneina.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.