Mainos

Raportti maalaa synkän kuvan poliisin tulevaisuudesta

Poliisitoiminnan taso on romahtamassa nykyisestä, mikäli hallituksen kaavailemat säästöt joudutaan toteuttamaan.

Sisäministeriön tänään julkaiseman raportin mukaan poliisitoimintaan kohdistuvat säästöpaineet muuttavat poliisin toimintaa kansalaistenkin näkökulmasta merkittävästi.

Poliisin on karsittava toimitiloistaan ja palveluverkostaan rajulla kädellä. Karsintatyö on raportin mukaan aloitettava välittömästi ja huolimatta siitä, saako poliisi toivomaansa lisärahoitusta vai ei. Raportti ei kuitenkaan nimeä karsittavia toimipaikkoja.

Säästäminen ei kuitenkaan rajoitu pelkästään poliisiasemiin ja niiden seiniin. Jos lisärahaa ei saada, henkilöstöä olisi vähennettävä vuoteen 2015 mennessä peräti 900 henkilötyövuoden verran. Määrä on 8,5 prosenttia poliisin koko henkilöstöstä.

Toteutuessaan säästöt kohdennetaan erityisesti rikostorjuntaan ja liikennevalvontaan. Kriittiset toiminnot, kuten hälytystoiminta ja hallituksen priorisoima talousrikollisuuden torjunta pystytään pääosin turvaamaan.

Ratkaisevimmin palvelukyky heikkenee niin sanottujen pimeiden rikosten selvittämisessä, työryhmä arvioi. Raportin mukaan poliisin lakisääteisten tehtävien toteuttaminen olisi näiltä osin vaarassa.

Jos poliisien määrä halutaan pitää nykytasolla, lisärahaa tarvitaan vuodessa kymmeniä miljoonia. Vuonna 2015 määrä olisi jo 43 miljoonaa. Poliisien määrän säilyttäminen nykytasolla vaalikauden ajan on kirjattu hallitusohjelmaan, mikä on työryhmän mielestä ristiriidassa säästötavoitteiden kanssa.

"Riippumatta tulevista poliittisista linjauksista, poliisin tulee tehdä kaikki voitavat toimenpiteet, investoitava tuottavuuteen ja noudatettava tiukkaa menokuria", raportissa todetaan.

Työryhmä esittääkin, että seuraavaksi tarkasteltaisiin sitä, mikä kuuluu poliisin tehtäviin ja mikä taas ei. Työryhmän mielestä tulisi pohtia laajalti, täytyykö poliisin osallistua humalaisten säilyttämiseen, vankien kuljetuksiin ja käräjäoikeudenkäynteihin liittyviin vartiointitehtäviin.

Työryhmää johti sisäministeriön poliisiosaston päällikkö Kauko Aaltomaa. Ryhmän työhön osallistui muiden muassa myös poliisiylijohtaja Mikko Paatero. Raportti luovutettiin ministeri Päivi Räsäselle (kd.) tänään Helsingissä.

Eriävän mielipiteensä raportiin jätti Suomen poliisijärjestöjen liitto.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.