Mainos

Raportti: Maailman tulevaisuus valoisa

Tulevaisuudessa sodat vähenevät, ihmiset elävät pidempään, lapsikuolleisuus vähenee ja lukutaito yleistyy, povaa maailman tulevaisuutta arvioiva raportti.

Maailman tulevaisuus näyttää valoisammalta huolimatta ilmaston lämpenemisen, energiapulan, työttömyyden ja terrorismin asettamista haasteista.

- Vaikka Darfurin kaltaiset suuret inhimilliset tragediat saavat uutisissa suurimman huomion, konfliktit ovat itse asiassa vähentyneet viimeisen kymmenen vuoden aikana, sanotaan State of the Future -raportissa, jonka on julkistanut Tokiosta käsin toimiva YK:n yliopisto.

Raportissa todetaan, että Afrikan konfliktien määrä putosi vuosina 2002-2005 16:sta viiteen. Siinä ennustetaan myös, että maanosan hiv-tapaukset lähteävt lähivuosina laskuun.

Maailman keskimääräinen eliniän odote kasvaa lähivuosikymmeninä merkittävästi; vuonna 2025 syntyvien eliniän odote on 73 vuotta, kun taas tällä hetkellä vuonna 1955 syntyneillä elinikä on maailmanlaajuisesti tarkasteltuna 48 vuotta.

Myös lukutaidon lisääntyminen tuo valoisampaa näkymää. Yli 15-vuotiaiden lukutaidottomuus on laskenut 18 prosenttiin. Vielä 1970-luvun alussa lukutaidottomien osuus maailman väestöstä oli 37 prosenttia.

State of the Future -projekti on jatkunut jo 11 vuoden ajan. Siihen on osallistunut yli 2400 ihmistä, joiden joukossa on muun muassa poliitikkoja ja tutkijoita.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.