Mainos

Raportti: Libanonin sota vakava epäonnistuminen Israelille

Pääministeri Ehud Olmert on tuoreeltaan ilmoittanut, että hänellä ei ole aikeita erota kritiikistä huolimatta.

Israelin pääministeri Ehud Olmert on vakuuttanut olevansa tyytyväinen raporttiin, joka suomii maan toimia kesällä 2006 käydyssä Libanonin sodassa. Selvitysryhmän raportissa sotaa kuvataan Israelille "suureksi ja vakavaksi" epäonnistumiseksi, johon olivat syynä niin poliitikkojen kuin armeijankin tekemät virheet.

Raportti moittii erityisesti Israelin päätöstä lähteä sotaan Libanonin Hizbollah-liikettä vastaan ilman kunnon strategiaa. Tekstin katsottiin kuitenkin olevan yllättävän myötämielinen Olmertia ja sodanaikaista puolustusministeriä Amir Peretziä kohtaan.

Selvitysryhmän johtaja Eliahu Winograd sanoi, että Olmert ja Peretz olivat toimineet sen mukaan, minkä he olivat uskoneet olevan Israelin parhaan edun mukaista.

Olmert sanoi ottavansa raportin suositukset tosissaan, ja ryhtyvänsä toimeenpanemaan niitä hallituksensa kanssa lähipäivinä. Pääministeri vakuutti myös jälleen, ettei hänellä ole aikeita erota.

Hizbollah puolestaan ehätti jälleen julistautumaan sodan voittajaksi.

- Raportti vahvistaa sen, mitä Hizbollah on koko ajan sanonut: Israel epäonnistui täysin tavoitteidensa saavuttamisessa ja Israelin armeija kärsi tappion Hizbollahin käsissä -- Libanon pystyi, kaikista menetyksistään huolimatta, nousemaan voittoon ja lyömään Israelin, julisti Hizbollahin edustaja Hussein Rahal.

Myös viime vuonna valmistunut väliraportti arvosteli Israelin toimia sodassa. Sota päättyi YK:n välittämään aselepoon.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.