Mainos

Raportti: Kasvihuonepäästöjä vähennettävä

Tuore raportti muistuttaa, että ilmastonmuutoksen torjuminen on myös taloudellisesti kannattavaa. YK:n selvitys puolestaan kertoo, että Yhdysvallat on yhä suurin teollisuusmaiden saastuttaja.

Britannia vaatii Eurooppaan tiukempia kasvihuonekaasujen rajoituksia.

Britanniassa tänään julkaistun raportin mukaan ilmastonmuutoksen torjuminen on myös taloudellisesti kannattavaa. Raportin kirjoittaja, entinen maailmanpankin pääekonomisti Nicholas Stern arvioi, että ilmstonmuutoksen jatkuminen nykymalliin voi kutistaa maailmantalouden kokonaistuotantoa jopa 20 prosenttia.

Britannia painostaakin teollisuusmaita uuteen, Kioton jälkeiseen päästösopimukseen.

- Ilman radikaaleja kansainvälisiä toimia hiilipäästöjen vähentämiseksi tulevien 10-15 vuoden aikana, tämän raportin väistämättömän tiedon mukaan, menetämme kyvyn hallita ilmaston lämpenemistä. Jos epäonnistumme, emme voi välttää 2 - 5 asteen keskilämpötilan nousua, sanoo Britannian pääministeri Tony Blair.

Kansainvälisiin päästövähennystalkoisiin on saatava mukaan kaikki merkittävät saastuttajat, mukaanlukien Yhdysvallat, Kiina ja Intia.

Kioton ilmastosopimuksen päästövähennystavoitteet päättyvät vuoteen 2012, eikä sen jälkeisistä kansainvälisistä toimista ole vielä varmuutta. Asiasta on tarkoitus keskustella alustavasti YK:n ilmastokokouksessa Nairobissa marraskuun puolivälissä.

Kioton sopimuksen suurin ongelma on ollut, ettei Yhdysvallat liittynyt mukaan siihen.

YK: Kasvihuonekaasupäästöt lisääntyvät

Teollisuusmaiden kasvihuonekaasupäästöt lisääntyvät edelleen, todetaan YK:n tuoreessa ilmastoraportissa. Yhdysvallat on yhä teollisuusmaiden suurin saastuttaja.

Raportin mukaan teollisuusmaat ovat laskeneet päästöjensä määrää runsaalla kolmella prosentilla vuoden 1990 tasosta lähtien. Lasku johtuu kuitenkin suurelta osin entisten Neuvostoliiton maiden talouksien romahtamisesta, joka pakotti sulkemaan tuhansia tehtaita ja sähkölaitoksia.

Läntisissä teollisuusmaissa päästöt ovat itse asiassa lisääntyneet vuodesta 1990 lähtien 11 prosenttia vuoteen 2000 mennessä. Vuosina 2000-2004 lisäys oli kaksi prosenttia.

YK:n ilmastoraportti laaditaan vuosittain osana ilmastonmuutosta koskevaa YK:n puitesopimusta (UNFCCC).

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.