Mainos

Raportti: Irakin sota on kasvattanut terrorin uhkaa

Raportti suomii Yhdysvaltain presidentti George W. Bushia, joka on väittänyt, että Irakin sota on tehnyt Yhdysvalloista turvallisemman ja tuonut maahan demokratian.

Yhdysvaltain johtama hyökkäys Irakiin on kasvattanut maailmanlaajuisen terrorismin uhkaa ja synnyttänyt ympäri maailmaa levittyvän uuden sukupolven ääri-islamisteja, myöntää amerikkalainen tiedusteluraportti.

Asiasta kertoo New York Times -lehti.

Lehti on tutustunut selontekoon haastattelemalla hallituksen virkamiehiä ja asiantuntijoita, jotka ovat lukeneet raportin.

Kansallisen tiedusteluarvion nimellä laadittu salaiseksi julistettu selonteko näyttäisi kumoavan Valkoisen talon toistamat vakuutukset siitä, että presidentti George W. Bushin voimankäyttöpolitiikka olisi lisännyt Yhdysvaltain turvallisuutta.

Senaattori Ted Kennedyn mukaan Yhdysvaltain olisi kiireellisesti harkittava uudelleen strategiaansa Irakissa voittaakseen terrorismin vastaisen sodan ja vahvistaakseen oman maan turvallisuutta.

- Tietojen perusteella tämän raportin pitäisi panna lopullinen piste presidentti Bushin tyhjille väitteille Irakin sodasta, hän sanoo.

Valkoisen talon mukaan New York Times on poiminut artikkeliinsa vain osan raportin sisällöstä. Bushin hallinnon tiedottaja muistuttaa, että terroristien "viha vapautta kohtaan" ei kehittynyt yhdessä yössä, vaan siemenet on kylvetty vuosikymmeniä sitten.

Selonteon laatimiseen on osallistunut kaikkiaan 16 Yhdysvaltain tiedustelupalvelua, jotka toteavat yksituumaisesti, että Irakin sota on lisännyt kansainvälisen terrorismin vaaraa. Selvitystyö aloitettiin jo vuonna 2004, mutta työ valmistui vasta tämän vuoden huhtikuussa.

Haastatteluaineistoa alettiin arvioida jo vuonna 2004, mutta se saatiin valmiiksi vasta tänä vuonna. Raportin julkistamisen on kerrottu viivästyneen osaksi sen takia, että osa hallituksen virkamiehistä on ollut tyytymättömiä sen rakenteeseen.

(MTV3-STT-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.