Mainos

Raportti: Ilmastonmuutos vauhdittaa äärimmäisiä sääilmiöitä

Kuivuus, useat tulvat ja laajat helleaallot kirjoivat viime vuotta. Eilen julkaistun vuosittaisen ilmastoraportin mukaan kasvihuonekaasut lisääntyivät ja samalla tehostavat äärimmäisten sääilmiöiden syntyä.

Lähes 400 tiedemiestä 48 maasta koostaa vuosittaisen ilmastoraportin, joka julkaistaan amerikkalaisen meteorologiyhdistyksen toimesta.

Raportti itsessään varoo laittamasta kaikkia outoja sääilmiöitä ilmastonmuutoksen syyksi. Tiedemiehet toteavat konservatiivisesti, että raportti pyrkii pääasiassa ymmärtämään poikkeuksellisia sääilmiöitä aiheuttavia asioita, kuten La Niña.

La Niña ja La Niño ovat laaja-alaisia meteorologisia ilmiöitä, joiden keskeisin ominaisuus on suuri lämpötilan vaihtelu trooppisella Tyynellämerellä. La Niña -ilmiössä Tyynenmeren päiväntasaajanläheisillä osilla on keskimääräistä kylmempää vettä, kertoo Wikipedia.

Ensimmäistä kertaa raportti kuitenkin analysoi ja selittää miten ilmastonmuutos on voinut vaikuttaa tiettyihin poikkeuksellisiin säihin, kuten Yhdysvaltojen ja Afrikan kuivuuteen, sekä äärimmäisen kylmiin ja kuumiin jaksoihin Euroopassa, kuten Isossa-Britanniassa ja Suomessa.

– Viime vuonna oli paljon äärimmäisiä sää ja ilmastoon liittyviä tapahtumia. La Niña -ilmiöllä oli iso rooli useissa säissä, mutta ei kaikissa, toteaa Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaation johtaja Tom Karl.

Kasvihuonekaasut uuteen ennätykseen

Raportin mukaan vuosi 2011 oli yksi lämpimimmistä sitten 1800-luvun lopun, jolloin mittaukset alkoivat. Arktiset alueet lämpenivät viime vuonna tuplasti. Ihmisten päästöjen aiheuttamat kasvihuonekaasut nousivat uuteen ennätykseensä ja hiilidioksidipäästöt lisääntyivät myös runsaasti.

Esimerkiksi Australian viime vuotiset tulvat aiheutti pääosin La Niña -niminen meteorologinen ilmiö. Samaten Yhdysvalloissa ennätyksellinen kuivuus Texasin osavaltiossa oli tutkijoiden mukaan osittain La Niñan aiheuttama.

– Olemme osoittaneet, että ilmaston muuttuminen, kuten La Niñassa, on muuttanut todennäköisyyksiä, että jotain sääilmiöitä esiintyy useammin, kertoo Iso-Britannian Meteorologitoimiston tiiminjohtaja Peter Stott.

Raportti kuvailee ilmastonmuutosta pesäpallon pelaajalla, joka ottaa steroideja. Steroidien takia hän osuu palloihin 20 prosenttia useammin kuin aikaisemmin.

(MTV3 - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.