Mainos

Raportti: Huumerikosten torjunta vaikeutunut

Poliisiammattikorkeakoulun tutkimusraportin mukaan huumerikosten torjunta on vaikeutunut.

PAKK selvitetti poliisien käsityksiä huumerikollisuuden ja poliisitoiminnan muutoksista 2000-luvulla. Huumeet ja rikostorjunta -tutkimuksessa haastateltiin järjestys- ja rikospoliiseja vuosina 2003–2006.

Haastatellut poliisit kokivat mahdollisuutensa katu- ja liikennevalvontaan riittämättömiksi ja kenttätuntumansa heikentyneen. Myös keinot puuttua niin sanottuun huumausaineiden viihdekäyttöön tai kannabiksen kotikasvatukseen arvioitiin vähäisiksi. Käyttäjiin kohdistuva kontrolli tavoittaakin poliisin tuntemia huumausaineiden käyttäjiä yleisimmin valvonnan ja esimerkiksi omaisuus- tai liikennerikosten tutkinnan yhteydessä.

– Huumausainerikokset ovat 2000-luvulla muuttuneet monimutkaisemmiksi ja tutkinta vaikeutunut. Tutkintaan tulevat törkeät huumausainerikokset ovat ammattimaistuneet, ja samalla hyväosaisten, työssäkäyvien huumeidenkäyttö pysyy kontrollin ja hoidon ulottumattomissa, tutkija Tuula Kekki arvioi PAKK:n tiedotteessa.

Valvonnalle jää yhä vähemmän aikaa

Tutkimukseen haastatellut poliisit painottivat, että huumepoliisin tulisi työskennellä enemmän laitoksen ulkopuolella hankkimassa ja päivittämässä kenttätuntumaansa. Miehistö kokee työaikansa kuluvan yhä enemmän hälytyskeikkojen hoitamiseen, eikä omatoimiselle valvonnalle ja sitä kautta rikosten ennalta estämiselle riitä aikaa.

– Tutkijat ja tutkinnanjohtajat katsovat hallinnollisten tehtävien ja esimerkiksi erilaisten kirjaamisvelvoitteiden lisääntyneen. Esimerkiksi huumausaineen käyttörikosta koskevan lainsäädäntöuudistuksen yhtenä tavoitteena oli voimavarojen säästäminen esitutkintaa keventämällä. Käytännössä uudistus ei kuitenkaan vapauttanut merkittävästi poliisin resursseja partiointiin, Kekki toteaa.

Huumeet ja rikostorjunta -tutkimuksessa haastateltiin helsinkiläisiä ja tamperelaisia rikos- ja järjestyspoliiseja vuosina 2003–2006. Haastattelujen ja kyselyjen lisäksi tutkimuksen aineistona oli esitutkintapöytäkirjoja ja tutkintailmoituksia sekä poliisihallinnon tuottamia strategiapapereita.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.