Mainos

Raportti: Huumeiden hinnat laskeneet rajusti Euroopassa

Hinnat vaihtelevat kuitenkin edelleen selvästi, esimerkiksi Turkissa gramma heroiinia maksaa 12 euroa ja Ruotsissa 141 euroa.

Huumeet ovat halvempia kuin ehkä koskaan ennen Euroopassa, käy ilmi ensimmäisestä huumeiden hintoja käsittelevästä Euroopan laajuisesta raportista. Raportin mukaan heroiinin hinta on pudonnut 45 prosenttia ja kokaiinin 22 prosenttia viiden vuoden aikana.

Lissabonissa toimivan Euroopan huumeiden valvontakeskuksen (EMCDDA) raportti käsittelee hintoja vuosina 1999-2004. Huumeiden hinnat kannabiksesta ekstaasiin ja kokaiinista heroiiniin laskivat selvästi näinä vuosina.

Keskimääräiset hinnat putosivat useimmissa maissa ja useimpien aineiden kohdalla, joissain tapauksissa lähes puoleen, raportti toteaa. Hinnat vaihtelevat kuitenkin edelleen selvästi eri maissa niin, että esimerkiksi Turkissa gramma heroiinia maksaa 12 euroa ja Ruotsissa 141 euroa.

Afganistan vastaa lähes 90 prosentista maailman oopiumin tuotannosta. Tuotanto on noussut voimakkaasti sen jälkeen, kun Yhdysvaltain johtama liittouma kukisti Taleban-liikkeen hallinnon vuonna 2001.

Huumekuolemat uuteen nousuun

Huumevirasto on huolissaan myös siitä, että vuodesta 2000 jatkunut huumekuolemien väheneminen uhkaa horjua.

Vuosien 2003-2004 tietojen perusteella kuolemantapausten määrä kasvoi kolmisen prosenttia. Raportissa kuitenkin tähdennetään, että on liian aikaista arvioida sitä, onko kyse pitemmän aikavälin muutoksesta.

Euroopassa ilmoitetaan vuosittain keskimäärin 7000-8000 huumeisiin liittyvää kuolemaa. Tyypillinen yliannostuksen uhri on noin 35-vuotias mies.

Raportin mukaan metadoni näyttää liittyvän useisiin kuolemiin. Metadoni ja buprenorfiini ovat korvaushoidossa yleisimmin käytettävät huumeet, mutta niidenkin väärinkäyttö voi olla vaarallista.

(MTV3-STT-Reuters)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja