Raportti: Eurooppa tiesi CIA-lennoista

Euroopan neuvosto julkisti tänään väliraporttinsa CIA:n vankikuljetuksista. Se ei löytänyt suoria todisteita salaisista vankiloista Euroopassa.

Euroopan neuvoston selvityksen mukaan Euroopan maiden on täytynyt tietää Yhdysvaltain tiedustelupalvelun CIA:n salaisista vankilennoista.

Samalla ne ovat hiljaisesti hyväksyneet Yhdysvaltain käytännön siirtää terroriepäiltyjä kuulusteltavaksi kolmansiin maihin, joissa heitä on kidutettu tai kohdeltu ala-arvoisesti.

Sveitsiläinen parlamentaarikko Dick Marty painottaa tänään julkaistussa alustavassa raportissaan, että CIA:n lentoja on käynyt Euroopassa satoja. Hän kutsuu Yhdysvaltain vankisiirtoja kidutuksen ulkoistamiseksi.

Hänen mukaansa on hyvin epätodennäköistä, etteivätkö Euroopan hallitukset tai tiedustelupalvelut olisi tienneet asiasta. Raportin mukaan CIA on kaapannut ihmisiä vankiloihin myös Euroopan maaperältä.

- Siirtoja on tapahtunut. Siitä on massoittain todisteita, Marty sanoi lehdistötilaisuudessa Strasbourgissa.

Esimerkiksi Italiassa tuomioistuin pui tapausta, jossa egyptiläinen Hassam Osama Mustafa Nasr kaapattiin Italiasta Egyptiin. Raportin mukaan häntä kidutettiin kuulustelujen aikana. CIA ei ole kiistänyt eikä myöntänyt kaappausta.

Martyn mielestä ihmisten kuljettaminen kidutettavaksi muihin maihin on lähes pahempaa kuin itse kidutus, koska se on niin tekopyhää.

- Julkisesti sanotaan, että me emme voi kiduttaa, mutta sitten annetaan muiden hoitaa se meidän puolestamme. Se on vastenmielistä, Marty puhisi.

Ei juuri uutta tietoa

Kohuttu raportti ei kuitenkaan sisällä juuri mitään varsinaista uutta. Se lähinnä kokoaa yhteen tietoja ja väitteitä, joita tiedotusvälineet ja ihmisoikeusjärjestöt ovat julkaisseet jo aiemmin.

Lisäksi kova todistusaineisto puuttuu raportista monilta osin kokonaan, mikä myös altistaa sen kritiikille.

Marty ei esimerkiksi löytänyt todisteita CIA:n salaisista vankiloista Euroopassa. Pidätyskeskuksia on epäilty olleen ainakin Puolassa ja Romaniassa.

Todisteiden keräämistä vaikeuttaa osaltaan se, ettei hallitusten ole pakko antaa Euroopan neuvostolle arkaluontoisia tietoja. Neuvostolla ei myöskään ole valtuuksia tehdä esimerkiksi tarkistusmatkoja epäillyille vankila-alueille.

-Yritämme etsiä selvyyttä asioihin, jotka ovat jo perusluonteeltaan salaisia, Marty myönsi.

Hänen mukaansa selvityksiä onkin yhä jatkettava. Esimerkiksi epäillyiltä vankila-alueilta kerättyjä satelliittikuvia pitäisi analysoida. Näin nähtäisiin, onko alueille pystytetty viime vuosina vartiotorneja, piikkilanka-aitaa tai muita vankiloiden tunnusmerkkejä.

Koska kaikkia olennaisia tietoja ei ole saatu, Marty ei halua vielä antaa Euroopalle synninpäästöä vankilaepäilyistä.

- En syytä, mutta en voi julistaa syyttömäksikään. Se tarkoittaisi, että kaikki tosiasiat ovat jo tiedossa, ja siitä ollaan vielä kaukana.

EU-komissio kehottaa jäsenmaita yhteistyöhön

Kaikkiaan 46 jäsenmaasta koostuvan neuvoston on tarkoitus jatkaa selvityksiä helmikuussa.

Euroopan unionin komissio kehotti tiistaina EU-maita auttamaan neuvostoa kaikin keinoin ja selvittämään, tiesivätkö ne todella lennoista. Komissio ei kuitenkaan aio vetää asiasta mitään johtopäätöksiä, ennen kuin selvitykset ovat valmiita.

Neuvoston lisäksi EU-parlamentti on aloittamassa oman selvityksen asiassa.

Euroopan maiden hallitusten oma halu penkoa asiaa näyttää viime viikkoina hiipuneen selvästi. Syyksi on arveltu sitä, että julki tulevat tiedot voisivat olla kiusallisia myös hallituksille itselleen.

Yhdysvallat ei ole myöntänyt eikä kiistänyt salaisten vankiloiden olemassaoloa. Maa on kuitenkin kiistänyt käyttävänsä kidutusta kuulustelukeinona. Puola ja Romania ovat osaltaan kieltäneet epäilyt salaisista vankiloista.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat