Mainos

Raportti: Apple kiersi miljardien verot

Teknologiajätti Apple on kiertänyt miljardien dollarien verot muun muassa Irlantiin perustettujen tytäryhtiöiden avulla, väittää Yhdysvaltain senaatin laatima raportti.

Raportin mukaan Apple on vuosina 2009-2012 hyödyntänyt Yhdysvaltain ja Irlannin verolakien eroista syntyviä porsaanreikiä siten, ettei ole maksanut tytäryhtiöistään juuri lainkaan veroja kumpaankaan maahan.

Verojen välttely onnistuu, koska Irlanti kohtelee yrityksiä verotuksessa niiden hallinnointipaikan, Yhdysvallat rekisteröintipaikan perusteella.

Applen toiminta on herättänyt Yhdysvalloissa laajaa suuttumusta, vaikka yhtiö ei ilmeisesti ole syyllistynyt laittomuuksiin.

– Apple ei tyytynyt siirtämään voittojaan meren takaisiin veroparatiiseihin, vaan etsi verojen välttämisen "*Graalin maljaa", senaatin tutkimuskomiteaa johtava senaattori Carl Levin sanoi.

Senaattori John McCain puolestaan toivoi, että Apple käyttäisi uusiin innovaatioihin kaiken sen luovan energian, jota nyt on hyödynnetty yhtiön vero-osastolla.

Senaatin tutkimuskomitean pyrkimyksenä on kartoittaa Yhdysvaltain yritysverotuksen heikkoja kohtia. Jo ennen Applea sen kuultavina ovat olleet Microsoft ja Hewlett-Packard.

Apple kiisti verokikkailun ja huomautti maksavansa Yhdysvaltoihin tänäkin vuonna veroja yli seitsemän miljardia dollaria.

Yhtiön toimitusjohtajan Tim Cookin on tänään määrä kertoa oma näkemyksensä asiasta senaatin tutkimuskomitealle. Ennen kuulemista hän kertoi, että aikoo tehdä lainsäätäjille oman ehdotuksensa yritysverotuksen uudistamisesta. Applen mielestä verotusta pitäisi keventää, mikä kannustaisi sekä sitä että muita suuryrityksiä kotiuttamaan ulkomaille parkkeerattuja varoja.

Nykyisen lain mukaan amerikkalaisyritysten pitää maksaa ulkomailla tehdystä voitosta 35 prosentin vero, mutta vasta jos varat siirretään Yhdysvaltoihin. Tutkimusyhtiö Audit Analyticsin mukaan yritysten Yhdysvaltain ulkopuolella kirjaama voitto kasvoi viime vuonna 15 prosenttia ja nousi peräti 1,9 biljoonaan dollariin.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.