Raportti ammatillisen koulutustarpeen muutoksista

Ammatillinen koulutus joudutaan Suomessa miettimään uusiksi lähivuosina. Nyt on nimittäin varauduttava lisäämään aloituspaikkoja aloilla, joilla suuri osa työvoimasta on kohta jäämässä eläkkeelle. Toisaalta on huolehdittava, että uusille kehittyville aloille riittää osaajia kiristyvässä työvoimakilpailussa.

Pohjois-Savossa on valmistunut ensimmäinen maakunnallinen raportti koulutustarpeen muutoksista.

Laboranttiopiskelija Minna Rytkönen saa Pohjois-Savon ammattiopistossa tavanomaista enemmän tietoa esimerkiksi soluviljelytekniikasta: Opetuksen sisältöä on räätälöity Kuopion yliopiston ympärille syntyvien yritysten tarpeisiin. Siellä päin ovat Minnankin työpaikkatoiveet:

- Lääketeollisuus kiinnostaa, mutta kun Bioteknia on nyt laajentunut Kuopiossa niin sieltäkin voisi tietysti löytyä töitä esimerkiksi tutkijaporukasta.

Nousevien ammattialojen imussa Suomeen syntyy lähivuosina yhä lisää työpaikkoja korkeasti koulutetuille.

Pohjois-Savon ammattikorkeakoulun yliopettaja Markku Viita:

- Tehtäviin, joissa aiemmin on pärjännyt matalammalla tutkinnolla edellytetään nyt korkeampaa tutkintoa, niinkuin esimerkiksi tekniikan alalla insinöörin DI-koulutukseen.

Yritykset kilpailevat jo ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen tuottamista osaajista. Toisaalta myös toisen asteen koulutuksen vetovoimaa on lisättävä, koska eläkkeelle jää lähivuosikymmenen kuluessa keskimäärin puolet työvoimasta. Poistuma on suurinta siellä, missä muuttoliike on vanhentanut väestöä. Muuttovoittomaakunnissa poistuma jää keskivertoa pienemmäksi.

Pohjois-Savon TE-keskuksen erikoistutkija Jari Jääskeläinen:

- Tämä on pitkän aikavälin rakenteellinen ratkaisu meidän työttömyysongelmaamme. Eli tämän vuosikymmenen puolivälin jälkeen, viimeistään ensi vuosikymmenen alussa, meillä ei enää ole nykyistä työttömyyttä.

Pohjois-Savossa on ensimmäisenä sovellettu opetushallituksen uutta laskentamallia maakunnan koulutustarpeen ennakoimiseen. Keskimääräistä hivenen suuremman poistuman korvaamiseksi koulutusta pitäisi täällä lisätä eniten mm. metalli- ja siivousalalla sekä sosiaali- ja terveydenhuollossa. Tämä pätee useimmissa maakunnissa.

Markku Viita:

- Nämä pitkät linjat ovat samantyyppisiä ja sosiaali- ja terveysalan terveyspalvelut ja palvelut ylipäätään lisääntyvät jyrkästi, varsinkin vanhusten määrän kasvaessa.

Pohjois-Savossa laajana yhteistyönä tehty analyysi koulutustarpeesta toteutetaan vuoden kuluessa kaikissa maakunnissa.

(MTV3)

Katso myös Helka Shecterin juttu aiheesta
(Seitsemän uutiset 30.01.2003)

Lue myös:

    Uusimmat