Mainos

Raportti: Aidskuolemien määrä uuteen ennätykseen

WHO:n ja Unaidsin vuosiraportin mukaan yli kolme miljoonaa ihmistä kuolee tänä vuonna tautiin. Aids leviää nopeimmin Aasiassa ja Itä-Euroopassa.

Yli kolme miljoonaa ihmistä kuolee aidsiin tämän vuoden kuluessa, käy ilmi tuoreesta raportista. Luku on korkein taudin historian aikana.

Maailman terveysjärjestön WHO:n ja YK:n aidsjärjestön Unaidsin vuosiraportin mukaan aids leviää nopeimmin Aasiassa ja Itä-Euroopassa. Järjestöt huomauttavat samalla, että tauti etenee huolestuttavasti naisten keskuudessa.

Entisen Neuvostoliiton alueella hi-virustartuntojen määrä on kasvanut selvästi, ja neljä viidestä tartunnan saaneesta on alle 30-vuotiaita.

Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan aids on iskenyt niin pahoin, että vaikka maat onnistuisivatkin taistelussa tautia vastaan, se heittää varjon vielä monen tulevan sukupolven ylle. Tätä kuvaa se, että maailman lähes 40 miljoonasta hiv-tartunnan saaneesta kaksi kolmasosaa on afrikkalaisia.

Yhä useammalla naisella virus

Aidsiin kuolee tänä vuonna 3,1 miljoonaa ihmistä kuolee aidsiin tänä vuonna. Luku on korkein taudin historian aikana - viime vuoteen verrattuna kuolleita on 200 000 enemmän.

Järjestöt huomauttavat, että tauti etenee huolestuttavasti naisten keskuudessa. Naisia on lähes puolet tartunnan saaneista, ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa heidän osuutensa on jo 57 prosenttia.

Nuoressa ikäryhmässä suuntaus on vielä selvempi: Afrikassa kolme neljäsosaa 15-24-vuotiaista hivin kanssa elävistä on naisia.

- Aidsin kasvot ovat enenevässä määrin nuoren ja naisen kasvot. Nuoret naiset ovat jo lähes uhanalainen laji eteläisessä Afrikassa aidsin vuoksi. Monilla afrikkalaisilla naisilla ei ole mahdollisuutta työhön tai koulutukseen, ja he ovat taloudellisesti riippuvaisia miehistä. He kokevat, etteivät he voi kieltäytyä seksistä tai vaatia miestä käyttämään kondomia, kuvailee sanoo Unaidsin apulaisjohtaja Kathleen Cravero.

Taltuttamiseen vielä tilaisuus

Itä-Euroopassa ja Keski-Aasiassa tartuntojen määrä on noussut kahden vuoden aikana 40 prosenttia. Tämän vuoden loppuun mennessä entisissä neuvostotasavalloissa on 1,4 miljoonaa hi-viruksen kanssa elävää ihmistä.

Kun Länsi-Euroopan maissa tartunnoista alle yksi kolmasosa on alle 30-vuotiailla, entisissä neuvostotasavalloissa tauti leviää juuri nuorten keskuudessa.

Synkistä luvuista huolimatta raportissa katsotaan, että alueen maiden hallitukset voivat yhä suitsia aidsepidemiaa erityisesti puuttumalla taudin leviämiseen huumeidenkäyttäjien ja seksityöläisten parissa.

- Valtaosa epidemioista tällä alueella on yhä alkuvaiheessaan, mikä tarkoittaa sitä, että ajoissa tapahtuva, tehokas puuttuminen voi pysäyttää ja kääntää tapahtumien kuluen, raportissa sanotaan.

Itä-Euroopassa ja Keski-Aasiassa suurin osa eli noin 70 prosenttia tiedetyistä hiv-tartunnoista on Venäjällä.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.