Raportti: 14 Euroopan maata teki yhteistyötä CIA:n kanssa

Euroopan neuvosto syyttää myös Ruotsia ihmisoikeusloukkauksista.

Euroopan neuvoston raportin mukaan 14 Euroopan maata teki yhteistyötä Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n kanssa, kun se kuljetti kansainvälisiä terroristiepäiltyjä salaisiin vankiloihin.

Sveitsiläisen parlamentaarikon Dick Martyn muistio julkaistiin Pariisissa tänään.

Raportin mukaan ainakin Britannia, Italia, Makedonia, Saksa, Ruotsi, Bosnia-Hertsegovina ja Turkki ovat syyllistyneet ihmisoikeusloukkauksiin joko sallimalla asukkaidensa viemisen salaisiin vankiloihin tai auttamalla muuten operaatioissa. Suomea ei mainita raportissa.

Lisäksi moni muu maa on antanut CIA:n käyttää lentokenttiään. Martyn mukaan CIA on saanut käyttää kenttiä operaatioihinsa muun muassa välilaskuja varten. Esimerkiksi Lontoon Gatwick ja Rooman Ciampino olisivat toimineet tankkauspisteinä, ja Frankfurtista olisi aloitettu ja valmisteltu lukuisia operaatioita.

Lisäksi Romaniassa ja Puolassa on Martyn mukaan mitä ilmeisimmin toiminut salaisia pidätyskeskuksia. Maiden hallitukset ovat kiistäneet väitteet.

Yhdysvallat itse ei ole kiistänyt eikä myöntänyt salaisten vankiloiden olemassaoloa Euroopassa tai sen ulkopuolella. Vankiloita uskotaan olevan tai olleen esimerkiksi Afganistanissa. Salaisissa vankiloissa vankien inhimillistä kohtelua ei voida taata.

Todisteita vaikeaa saada

Euroopan neuvoston on ollut erittäin vaikea saada CIA:n toiminnasta kovia todisteita, koska neuvosto ei voi pakottaa valtioita auttamaan tutkimuksissa. Sillä ei myöskään ole valtuuksia tehdä esimerkiksi vierailumatkoja epäiltyjen vankiloiden sijaintialueille.

Marty onkin joutunut raportissaan keskittymään yksittäisiin tapauksiin, joista tiedotusvälineet ja ihmisoikeusjärjestöt ovat raportoineet laajasti jo aiemminkin.

Esimerkiksi Ruotsi on jo saanut huomautuksen YK:n kidutuksen vastaiselta komitealta tapauksessa, jossa kaksi miestä siirrettiin maasta.

- On paradoksaalista odottaa toimielimien, joilla ei ole todellisia tutkintavaltuuksia, esittävän oikeuskelpoisia todisteita, Marty itse puolustautuu raportissa.

Sama ongelma on koskenut myös Euroopan unionin parlamenttia, joka tekee omaa selvitystään CIA-lennoista.

Martyn mukaan Euroopan neuvosto ja EU-parlamentti ovat joutuneet tekemään tutkimuksiaan juuri siksi, koska valtiot, jotka asian parhaiten selvittää ovat olleet haluttomia tekemään asialle mitään.

Euroopan neuvoston on tarkoitus keskustella raportista täysistunnossaan 27. kesäkuuta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat