Rap-muusikko Mikael Gabriel: Hyvä, että minut otettiin huostaan

Rap-muusikko Mikael Gabriel otettiin aikoinaan huostaan 14-vuotiaana. Sijaisperheen mahdollisuudesta ei puhuttu.

– Mun kohdalla oli aika selkeät suunnitelmat. En olisi kyllä ottanutkaan apua vastaan, olin niin vihainen siihen aikaan. Hyvä vaan, että mut lukittiin yhteen huoneeseen – ja kun tulin sitten sieltä pois, niin sitten autettiin, Mikael Gabriel muistelee MTV:n Huomenta Suomessa.

KEINU-toimintamalli on Marja-Riitta Linnan ja Taina Koposen kehittämä ideaali ajatus siitä, millaista tukea sijoitettu lapsi, hänen vanhempansa sekä sijaisperhe tarvitsevat sen jälkeen kun lapsi on sijoitettu sijaisperheeseen. 

Keinussa sijoitetun lapsen perhe määritellään seuraavasti:

Perheeseen sijoitetun lapsen perhe on perheyhteisö, jossa on lapsen ja mahdollisten sisarusten lisäksi rinnakkain kahdet vanhemmat. Kahdet vanhemmat jakavat vanhemmuuden peruselementit vastuun ja rakkauden sen mukaan, mitkä ovat sijoitetun lapsen vanhempien voimavarat.

Lähde: Perhehoitoliitto

"Avun saaminen riippuu siitä, missä asut"

Huomisessa Elämä Lapselle -konsertissa on tänä vuonna teemana lasten ja nuorten henkinen hyvinvointi.

Lastenklinikoiden Kummien toiminnanjohtaja Anne Knaster on huolissaan siitä, että Suomessa on hyvin kirjava käytäntö lastensuojelussa.

– Riippuu ihan siitä, missä päin Suomea asuu. Apua saa joko nopeasti tai sitten voi kestää kuukausia - se on erittäin huolestuttavaa. Tämä sitten näkyy nuorten itsetuhoisuustilastoissa, ne ovat hälyttävän korkeita. Yhdenkään nuoren kohdalla ei saisi kulua aikaa liian kauaa, Knaster sanoo.

"Varaiskä aina mukana"

Huomenta Suomessa vieraili tänään myös 18-vuotias Jessika Järvenpää, joka on asunut sijaisperheessä 2-vuotiaasta saakka. Jessikan omat vanhemmat ovat vierailleet hänen luonaan säännöllisesti.

– Välillä kului vuosi tai parikin, etten nähnyt niitä ollenkaan. Mulla oli aina varaiskä mukana, omaa iskääni en ole ikinä nähnyt.

Jessikalle on ollut tärkeää, että omat vanhemmat ovat olleet mukana elämässä edes jollain tavoin.

– Nyt myöhemmin, osallistuessani sijaisperheille tarkoitettuun keinuajatteluun, ymmärsin, ettei minun tarvitse valita tätä tai tuota perhettä. Että minulla on oikeus kokea, että minulla on kokonainen perhe, johon kuuluvat sekä sijaisperhe että omat vanhemmat.

Mikael Gabriel saa nuorilta paljon viestejä netin kautta. Hänen mukaansa suurin osa koskee nuorten masennusta - ja hänestä tuntuu, että suomalaisnuorilla on masennusta jotenkin enemmän kuin muilla. Sijaisperhetoiminta sen sijaan saa laitoksessa nuoruutensa viettäneeltä muusikolta kehuja:

– Kuulostaa siltä, että lähtee rakkauden pohjalta - että siellä halutaan oikeasti auttaa nuorta. Laitoshommissa pyöritään rahan kautta, sijaisperheissä ehkä rakkauden kautta.

Lue myös:

    Uusimmat