Ranuan karhuperhe kömpi talviuniltaan

Ranuan eläintarhan karhuperhe on astunut keväthangille, pari viikkoa aiemmin kuin luonnossa elävät sukulaiset.

Kuvaajien ihmeteltäväksi kömpi 22-vuotiaat Doris ja Palle sekä kolmivuotiaat tytöt Salla ja Saana. Kaksikko suuntaa loppuviikosta Saksaan Rosengarteniin eläintarhaan.

- Pallelle ja Dorikselle ei taida enää lisää jälkeläisiä tulla. Ovat ne niin vanhoja, sanoo eläintarhan intendentti Mari Heikkilä.

Hyvällä onnella pariskunta saa kuitenkin nauttia toistensa seurasta vielä kymmenkunta vuotta.

Nälkä saa karhun hereille

Myös luonnossa karhut alkavat vähitellen heräillä.

- Tampereelta tuli jo tietoa karhunjäljistä, mutta ne osoittautuivat hirven jättämiksi. Ensimmäiset karhut alkavat tulla ulos loppukuusta, arvioi tutkija Samuli Heikkinen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta.

Herättäjänä ovat sää ja fysiologiset tekijät. Karhu kömpii aika tiukkaa tahtia pesästä ulos, kun vesi alkaa juosta sinne. Talviunen keston pituutta säätelee myös vararavinnon määrä.

Heikkisen mukaan etenkin nuorilla yksilöillä on edellisen vuoden ravinnonkeruu saattanut jäädä vajaaksi.

- Niillä alkaa nälkä kurnia suolissa, ja silloin tulee mieleen, että jotain tarttis tehdä.

Pantakarhujen seuranta on osoittanut, että vuoteestaan noussut karhu pysyy usein viikon pari pesän läheisyydessä. Vahtialue ulottuu vain muutaman sadan metrin päähän.

- Luulen, että eläin käynnistelee silloin vielä elintoimintojaan. Se on ehkä hieman tokkurassa. Siinä haistellaan, katsellaan ja pannaan omaa aineenvaihduntaa pikkuhiljaa liikkeelle, Heikkinen sanoo.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat