Mainos

Rantojen rakentamisluvat epäselviä

Rantakiinteistöjen omistajat eivät tiedä tarpeeksi vesistöjen pienrakentamiseen, esimerkiksi laitureiden ja venesatamien, tarvittavista luvista. Tämä käy ilmi Suomen ympäristökeskuksen tuoreesta selvityksestä, jossa tutkittiin sekä tulkinnanvaraisia että riidattomia vesistöjen pienrakentamispäätöksiä.

Selvityksen mukaan ristiriitoja syntyy luvan tarvetta harkittaessa etenkin silloin, kun rakentaminen vaikuttaa maisemaan, vähentää luonnon kauneutta ja ympäristön viihtyvyyttä, aiheuttaa meluhaittoja linnustolle ja naapureille. Myös veneilyyn, ranta-alueen virkistyskäyttöön ja vedenlaatuun vaikuttavat hankkeet ovat hankalia luvista päätettäessä.

Jos rakentaminen muuttaa haitallisesti vesistön asemaa, syvyyttä, vedenkorkeutta tai virtaumaa, tai jos se haittaa toisten pohjaveden hankintaa tai pilaa vesistöä, rakentamiseen tarvitaan vesioikeuden lupa. Lupa tarvitaan aina, jos rakentaminen sulkee vesistössä tärkeän väylän. Rannan omistaja saa rakentaa ilman lupaa vain pienen laiturin tai muun pienen rakennelman.

Suomen rannoille on rakennettu noin 350 000 vapaa-ajanasuntoa ja lähes jokaisen kesämökin rannassa on laituri tai muu rakennelma. Pienrakentaminen on aiheuttanut hankaluuksia naapurusten ja vesistöjen käyttäjien välillä, ja kuntien ympäristöviranomaiset ja ympäristökeskukset sekä viime kädessä vesioikeudet ja vesiylioikeus ovat joutuneet kiistoja ratkomaan. Monet riidat ovat saattaneet kestää kymmeniäkin vuosia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.