Mainos

Rantisi: Hamas jatkaa iskuja Israelia vastaan

Uuden Hamas-johtajan mukaan järjestö ei harkitse tulitaukoa, vaan jatkaa väkivaltaista vastarintaa Israelia vastaan. Sen sijaan Yhdysvallat ei ole Hamasin tähtäimessä.

Palestiinalaisen äärijärjestö Hamasin johtoon noussut Abdel Aziz Rantisi varoittaa jälleen Israelia palestiinalaisten väkivaltaisen vastarinnan jatkumisesta.

- Hamas ei harkitse tulitaukoa ennen kuin Israel on lopettanut palestiinalaisalueiden miehityksen, hän sanoi Gazassa uutistoimisto Reutersille.

Sitä ennen Hamasin sotilaallisella siivellä on Rantisin mukaan vapaat kädet iskeä Israelia vastaan "kaikkialla, koska tahansa ja miten tahansa". Sen sijaan Yhdysvallat ei ole Hamasin tähtäimessä.

- Olemme sanoneet useaan kertaan, että tähtäimessämme on ainoastaan vihollisemme, (Israelilais)miehittäjät, hän totesi uutistoimisto AFP:lle.

Hamasin sotilaallinen siipi vihjasi aiemmin saattavansa hyökätä amerikkalaiskohteita vastaan. Ezzedine al-Qassamin prikaatien viestissä viitattiin siihen, että Israel olisi tuskin surmannut Hamasin hengellistä johtajaa Ahmed Jassinia ilman tärkeimmän tukijansa suostumusta. Yhdysvallat on kiistänyt tienneensä surmapäätöksestä ennakkoon. Jassin kuoli Israelin ilmaiskussa Gazassa maanantaina.

Rauhasta ei toivoa

Rantisi valittiin myöhään eilen Hamasin Gazan-alueen johtajaksi. Hän sanoi kuitenkin, että järjestön Syyrian-toimiston päällikkö Khaled Meshaal on järjestön "korkein johtaja".

Meshaal sanoi syyrialaislehden haastattelussa, että Jassinin kaltaisen symbolin kuoleman jälkeen Hamasilla on oikeus vastata iskulla "isoja siionistijohtajia" vastaan, Israelin pääministeri Ariel Sharon mukaanlukien. Rantisi puolestaan kiisti Reutersin haastattelussa olevansa "kovan linjan" hamasilainen.

- Olemme kaikki maltillisia, sillä me pyydämme ainoastaan oikeuksiamme. Me haluamme palauttaa palestiinalaisille oikeudet maahansa ja pyhiin paikkoihinsa ja haluamme elää rauhassa mailla, joista meidät pakotettiin pois.

Hamas on vastustanut Lähi-idän rauhanprosessia eikä Rantisi usko Sharonin suunnitelmaan Gazan siirtokuntien purkamisesta. Se on hänen mielestään peitetoimi, jonka turvin Israel jatkaa "rikoksiaan palestiinalaisia vastan.

- Kukaan ei veikkaa rauhanprosessin puolesta nyt, hän sanoi.

Rantisin henkilökuva

Abdel Aziz Rantisi, 56, vietti monen palestiinalaislapsen tavoin nuoruutensa pakolaisleirissä - Gazan Khan Younisissa - minne hänen perheensä pakeni vuonna 1948 Israelin perustamisen jälkeen. Hän syntyi 23. lokakuuta 1947 Yebnan kylässä Gazan kaistan pohjoispuolella.

Suurperheen muiden lasten tavoin hän kouluttautui valmistautuen 1970-luvulla lastenlääkäriksi egyptiläisyliopistosta. Egyptissä hän tutustui myös islamistiseen Muslimiveljeskunta -järjestöön, ja Gazaan palattuaan hän oli järjestämässä Israelin miehityshallinnon vastaisia lakkoja. Hän kuului surmatun Ahmed Yassinin tavoin Hamas-liikkeen perustajiin vuonna 1987 ja häntä on pidetty pitkään Yassinin varteenotettavana seuraajaehdokkaana.

Ensimmäisen palestiinalaisten kansannousun - intifadan - aikana Israelin viranomaiset pidättivät hänet useaan otteeseen ja pisimmillään hän oli vankilassa 2,5 vuotta. Vuonna 1992 hänet karkotettiin 400 muun palestiinalaisvangin joukossa Etelä-Libanoniin, missä hänestä tuli karkotettujen puhemies Marj al-Zuhurin leirissä.

Oslon vuoden 1993 rauhansopimuksen solmimisen jälkeen hän joutui useaan otteeseen myös palestiinalaishallinnon pidättämäksi epäiltynä yhteistyöstä Israelin kanssa. Hän on edustanut usein julkisuudessa myös Hamasia. Hänet tunnetaan sytyttävänä ja kiivassanaisena puhujana, jota tuhannet palestiinalaiset kerääntyvät kuuntelemaan. Viime kesänä hän haavoittui Israelin ohjusiskussa.

- Jumalan avulla emme jätä yhtään juutalaista Palestiinaan, hän sanoi sairasvuoteeltaan antamassaan haastattelussa.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.