Mainos

Rantavaltiot lupasivat uusia toimia Itämeren pelastamiseksi

Finlandia-talolle kokoontuneet Itämeren valtioiden, yritysten, järjestöjen ja tutkimuslaitosten edustajat ovat aloitaneet kokouksensa toiveikkaissa tunnelmissa.

- Teillä on valta parantaa Itämeren tilaa, käyttäkää sitä tänään, sanoi yksi kokouksen järjestäjistä, Baltic Sea Action Gropupin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Herlin.

Nokian ja Shellin hallitusten puheenjohtaja Jorma Ollilla lupasi, että Shell sitoutuu antamaan asiantuntemuksensa käyttöön öljyntorjunnan kehittämiseksi erityisesti talvioloissa.

- Yhteistyö yksityisen ja julkisen tason välillä on tärkeää. Yritykset pyrkivät yhä enemmän kohti kestävää liiketoimintaa. Voimme tehdä historiaa tänään. Varmistetaan, että tästä tulee tärkeä virstanpylväs Itämeren suojelussa, rohkaisi Ollila.

Ruotsin Kuningas Kaarle XVI Kustaa kertoi viettäneensä kesät Itämeren rannalla jo 60 vuoden ajan ja huomanneensa meren huonon tilan.

- Tämä kokous on uusi ja positiivinen lähestymistapa Itämeren suojeluun. Enää ei ole aikaa hukattavana, varmistetaan, että teemme nyt hyviä sitoumuksia, sanoi Ruotsin kuningas.

Ruotsin ympäristöministeri Andreas Carlgren lupasi, että Ruotsi kaksinkertaistaa taloudellisen tukensa Pohjoismaiselle ympäristörahastolle Nefcolle.

- Lisäämme tukeamme 4,5 miljoonasta eurosta 9 miljoonaan euroon. Tukea voivat hakea kaikki maat ja sillä on tarkoitus nopeuttaa Itämeren suojelutoimia, linjasi Carlgren.

Puola rakentaa uusia puhdistamoja

Latvian presidentti Valdis Zatlers lupasi, että fosfaattipitoisten pesuaineiden käyttö kielletään Latviassa. Liettuan presidentti Dalia Grybauskaite sitoutui edistämään kemiallisten aseiden poistamista merestä.

Viron pääministeri Andrus Ansip lupasi tehostaa merensuojelua.

- Viro säätää merensuojelulain, jolla vähennetään meren saastumista kaikin mahdollisin keinoin, sanoi Ansip.

Puolan varapääministeri Waldemar Pawlak myönsi, että Puola on kokonsa ja väestömääränsä takia suuri Itämeren saastuttaja. Tosin henkeä kohden laskettuna päästömäärät eivät varapääministerin mielestä ole muita maita suurempia. Vähentää typen ja fosforin päästöjä maataloudesta. Hän kuitenkin vakuutti että sekä maatalouden ja jätevesien aiheuttamaa kuormitusta vähennetään.

- Tarkoituksemme on vähentää jätevesien aiheuttamaa kuormitusta 75 prosentilla. Rakennamme 156 uutta puhdistamoa. Jo tämä tulee maksamaan melle 9 miljardia euroa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.