Rantarakentaminen ja asumisen elämänkaari ensi kesän messuteemoja

Vapaa-ajan jatkuvasti lisääntyessä ja tietotekniikan kehittyessä ihmiset viettävät yhä enemmän aikaansa kesäasunnoillaan kuka lomaillen ja kuka töitä tehden. Hartolan loma-asuntomessuille rakennetaan kaikkiaan 32 kohdetta, joista suurin osa on sopii käytettäväksi ympärivuotisesti. Muutama kohde on toteutettu siten, että ne vastaavat myös vakituisen asumisen tarpeita niin kooltaan kuin varustelultaan. Varsin laajan alueen tonteista kahdeksan on omarantaisia. Messualue jakaantuu kolmeen kokonaisuuteen: golfpuistoon, jokipuistoon ja aurinkorantaan, jonne valmistuu kahdeksan huvilaa eri toimittajilta - yksi messujen mielenkiintoisimpia kokonaisuuksia.

Kun messujen alkamiseen on nyt aikaa kolme kuukautta, työt ovat edenneet aikataulun mukaan. Kaikki kohteet on aloitettu, neljä on perustusvaiheessa ja kaikki muut runkovaiheessa. Osassa on jo aloitettu sisustustyöt. Messuilla voi nähdä perinteisten hirsihuviloiden ja lautaverhoiltujen rakennusten lisäksi myös kivestä tehtyjä loma-asuntoja. Suurin osa huviloista on elementtirakenteisia, kaksi on rakennettu paikalla. Lapset rakentavat, ikäihmiset surffaavat netissä Heinolan asuntomessualueelle tulee 25 omakotitalon lisäksi kaksi rivitalokohdetta, joissa yhteensä 15 asuntoa, sekä neljä paritaloasuntoa. Lisäksi alueelle tulee yhteinen rantasauna ja monitoimitalo, jota kutsutaan elämänkaaritaloksi.

Elämänkaaritalo tarjoaa mm. vanhuksille ruokailumahdollisuuksia sekä kokoontumis- ja harrastustiloja niin vanhemmille kuin nuorille asukkaille. Talossa tulee toimimaan myös päiväkoti ja pienten lasten koulu - ykkös- ja kakkosluokan lapset voivat käydä kouluaan asuntoalueen välittömässä läheisyydessä. Taloon tulee myös pieni nettikahvila. Pienessä kaupungissa on hyvä kasvaa isoksi, sanotaan messujen tunnuksessa. Ei siis pelkkää puhetta, vaan sitä myös toteutetaan alusta pitäen. Lapset rakentavat täyttä päätä: materiaali on kivi ja talo valmistuu mukavasti työpöydällä. Nukkekodistahan siinä on kysymys. Mistä näin mukava idea,

Heinolan kaupungin Elämänkaaritalon projektipäällikkö Jaana Lunkka? "Lapsetkin haluttiin mukaan toteuttamaan ja rakentamaan omia unelmakotejaan asuntomessujen puitteissa. Tämän projektin kautta voidaan saada ihan uudenlaisia arkkitehtonisia ideoita: nukkekotihan on kodin pienoismalli, joka antaa luovuudelle varaa. Tässä on ollut mukana lapsia ihan päiväkoti-ikäisistä ala-astelaisiin. Valmiit työt tullaan laittamaan esille Perhospuistoon."

Aivan pienestä hankkeesta ei ole kysymys. Käytännön ohjausta pienille rakennusmestareille ja arkkitehdeille antaa luokanopettaja Vellu Lukka. "Tämä projekti kestää vuoden päivät. Opetuksen puitteissa siinä saadaan yhdistettyä kuvaamataito, käsityö, ja matematiikka. Meillä on 200 oppilaan koulu ja kaikki osallistuvat. Tosin into on niin kova, että tiimeihin on jouduttu valitsemaan osallistujia arvalla."

(JKA 21.3.2004)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja