Ranskassa tutkitaan ex-presidentti Chiracin korruptioepäilyjä

Chirac on ensimmäinen nykyaikainen valtionpäämies, joka joutuu Ranskassa tuomarien tutkittavaksi.

Ranskan entistä presidenttiä Jacques Chiracia vastaan on aloitettu virallinen tutkimus, jonka kohteena ovat epäilyt korruptiosta Chiracin toimiessa Pariisin kaupunginjohtajana 1977-1995. Chirac on toistuvasti julistanut syyttömyyttään.

Virallinen tutkimus on Ranskassa oikeuskäytäntö, joka voi lopulta johtaa syytteiden nostamiseen epäiltyä vastaan.

Chiracin arvellaan käyttäneen väärin julkisia varoja toimiessaan Pariisin kaupunginjohtajana. Lähinnä Chiracin epäillään käyttäneen kaupungin rahoja maksaakseen palkkaa ihmisille, jotka eivät olleet kaupungin töissä.

Häntä epäillään myös työpaikkojen jakamisesta oikeiston kannattajille.

Chirac menetti syytesuojansa, kun hänen virkakautensa päättyi toukokuussa. Hän on ensimmäinen nykyaikainen valtionpäämies, joka joutuu Ranskassa tuomarien tutkittavaksi.

Chirac kiisti jälleen tänään epäilyt korruptiosta. Hän kirjoitti Le Monde -lehdessä palkanneensa "tarvittavaa ja laillista" henkilökuntaa neuvomaan häntä Pariisin kunnostamista koskevissa asioissa.

- Pariisin kaupungin rahoja ei koskaan käytetty muuhun kuin pariisilaisten miesten ja naisten hyväksi. Koskaan ei ollut kyse henkilökohtaisesta rikastumisesta. Koskaan ei ollut mitään "systeemiä", hän kirjoitti.

Chiracin lisäksi tutkimusten kohteena on lukuisia muitakin ihmisiä. Chiracia kuullaan vielä lisää lähikuukausina.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat