Mainos

Ranskassa skandaali ministerien diktaattorilomista — Sarkozy määräsi pysymään kotona

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy on määrännyt ministerinsä lomailemaan tästedes kotimaassa, jotta Ranska välttyisi uusilta diplomaattisilta kömmähdyksiltä.

Erikoisen määräyksen taustalla on kaksi outoa lomamatkaa. Pääministeri Francois Fillon lensi juhlimaan uutta vuotta Egyptissä Niilin-risteilyllä, ja matkan maksoi presidentti Hosni Mubarak.

Aiemmin ulkoministeri Michele Alliot-Marie joutui punastellen myöntämään oikeaksi tiedon, että hän puolestaan lomaili kahdesti Tunisiassa paikallisen liikemiehen yksityiskoneella. Kyseinen liikemies oli läheisissä yhteyksissä nyt syrjäytettyyn Tunisian johtoon.

Uusien sääntöjen mukaan ministerit saavat ottaa vastaan ulkomaisia kutsuja vain jos presidentin diplomaattiyksikkö hyväksyy ne Ranskan ulkopolitiikan mukaisina. Säännöissä ei kerrota, koskevatko uudet määräykset myös presidenttiä.

Syytä ehkä olisi, sillä Sarkozy itse vieraili vaimoineen viime vuonna Marokon kuninkaan Mohammedin loma-asunnolla. Marokkoa pidetään yhtenä demokratian puolesta epäilyttävistä Pohjois-Afrikan maista.

Sellaista on politiikka...

Ministerien matkat ovat nostattaneet poliittista raivoa Ranskassa.

— Ministeri ei siis pidä mitenkään outona diktaattorin maksamia matkoja tai oliarkin yksityiskoneen käyttöä, kysyy vihreiden Jean-Louis Roumegas.

— Rappio on siis levinnyt valtion huipulle, ilakoi puolestaan Jean-Marc Ayrault sosialistien parlamenttiryhmästä. Hän on johtanut vaatimuksia Alliot-Marien erottamiseksi.

Pääministeri Fillon on jo aloittanut vahingonpaikkaustoimet ja lupaa lakiesitystä lähiviikkoina intressikonfliktien torjumiseksi.

Sarkozyn oma linja on myös muuttunut: Ranska piti Tunisiaa lähiystävänään koko syrjäytetyn presidentti Ben Alin valtakauden ajan, mutta nyt Ranska on torjunut Ben Alilta maahanpääsyn ja Egyptin suhteen Sarkozy vaatii nyt muiden mukana välitöntä vallanvaihtoa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.