Ranskassa pahoja liikenneruuhkia

Ranskassa eilen alkanut kuljetusalanlakko on aiheuttanut pahoja liikenneruuhkia maan pääteillä. Lakkoilevat rekka-autonkuljettajat asettivat illalla tiesulkuja ympäri maata ja tiesulkujen pystyttämistä on jatkettu myös tänään. Tällä hetkellä sulkuja on jo yhteensä 111.

Myös monet rajanylityspaikat Saksaan, Belgiaan ja Espanjaan on suljettu rekkaliikenteeltä. Henkilöautot sen sijaan on päästetty läpi useimmilla suluilla, joskin vain yhden ajokaistan käyttö ja sekava tilanne ovat aiheuttaneet pitkiä jonoja ja viivytyksiä.

Ranskan eilen alkanut kuljetuslakko kuristaa pitkään jatkuessaan myös maan taloutta. Viime vuonna vastaavanlainen lakko heikensi selvästi Ranskan talouskasvua. Myöhään eilen alkanut lakko on saanut Ranskan naapurivaltiot vihaisiksi, sillä myös niiden kuljetukset ovat nyt täysin saarroksissa.

Lakkoilevat kuorma-autonkuljettajat vaativat korkeampia palkkoja ja estävät tavarakuljetukset eri puolilla Ranskaa. Tavaraliikenteen kulkua estetään Espanjan, Saksan ja Belgian rajoilla sekä Calais'n satamakaupungissa. Poliisi kertoo purkaneensa aamulla kaksi tiesulkua Saksan ja Espanjan vastaisilla rajoilla.

Myös suomalaisia rekkoja jumissa

Ranskan kuljetusalan lakko on pysäyttänyt noin 30 suomalaista rekkaa eri puolille Ranskaa. Lisäksi Belgiaan on jäänyt noin 100 suomalaisrekkaa, jotka ovat matkalla joko Ranskaan tai Ranskan kautta muualle Eurooppaan.

Suomen Kuorma-autoliiton toimitusjohtaja Seppo Sainion mukaan yhden auton seisottamien aiheuttaa kuljetusliikkeelle jopa kolmen tuhannen markan kustannukset päivittäin.

EU:n komissio arvosteli lakkoa

EU:n komissio on arvostellut Ranskan rekkaliikennelakkoa ja sanonut sen uhkaavan sisämarkkinoiden toimintaa. Komission lausunto oli kuitenkin sävyltään varovainen.

Lausunnossa sanotaan, että komissio on hyvin huolissaan saartotoimien mahdollisista vaikutuksista tavaroiden ja henkilöiden vapaaseen liikkumiseen, joka on perustana Euroopan sisämarkkinoille. Komissio muistuttaa, että sopimus sisämarkkinoiden esteettömästä toiminnasta sitoo jäsenmaita ja EU:n velvollisuutena on taata, että sopimusta noudatetaan.
(STT-MTV3)


Lue myös:

    Uusimmat