Mainos

Ranskassa miljoonia mielenosoituksissa

Ranskan ay-liikkeen ja opiskelijajärjestöjen mielenosoituskampanja uutta työlakia vastaan huipentui illalla jättimielenosoituksessa Pariisissa. Aiemmin päivällä kaduilla marssittiin yli sadassa kaupungissa.

Sadat tuhannet ranskalaiset ovat tänään marssineet pätkätöitä ja nuorten työehtojen heikennyksiä vastaan. Joidenkin arvioiden mukaan kaduilla oli jopa miljoonia kansalaisia.

Samalla laaja lakkoilu haittasi liikennettä ja koulujen toimintaa. Täydellisesti liikenne ei kuitenkaan pysähtynyt, ja esimerkiksi Pariisin metro kulki kohtuullisesti.

Pariisissa Place d'Italielta alkaneeseen marssiin osallistui kymmeniä tuhansia ihmisiä. Sekalaisessa joukossa oli niin opiskelijoita, kokeneita ay-aktiiveja kuin lastensa tulevaisuudesta huolestuneita vanhempiakin.

- Me ranskalaiset olemme tehneet kovasti töitä saavuttaaksemme sen, mitä meillä on. En halua, että nuoret pakotetaan palaamaan ajassa taaksepäin, tyttärensä kanssa marssille tullut Josianne Chambon selvitti.

Mielenosoittajien mukaan hallitus on tekemässä uudella lailla nuorista työmarkkinoiden heittopusseja.

Kiistelty työlaki pidentäisi alle 26-vuotiaiden koeaikaa kahteen vuoteen. Sen aikana nuori voitaisiin irtisanoa ilman perusteluja.Hallituksen mukaan laki rohkaisisi yrityksiä palkkaamaan nuoria.

Pariisin mielenosoitukseen oli viime viikon tapaan tullut myös naamioituneita häiriköijiä, jotka muun muassa yrittivät ryöstellä mielenosoittajien tavaroita. Runsaslukuinen poliisi oli varautunut välikohtauksiin jo etukäteen.

Opiskelijat mukana mielenilmauksissa

Työlakia vastustavat erityisesti opiskelijat. Myös tänään Pariisin yliopistot pysyivät suljettuina.

Lakkovahteina toimivat opiskelijat estivät edellispäivien tapaan pääsyn kampuksille muun muassa metalliporttien ja huonekalujen avulla.

- Tulemme tänne heti aamumetrolla ja päästämme alueelle vain tutkijat ja remonttimiehet, insinööriopiskelija Yamn Ducher selvitti Jussieun kampuksen sulkujen takaa.

Osa opiskelijoista on tosin jo turhautunut sulkuihin, sillä ne estävät heiltä valmistautumisen kevättentteihin. Jussieun portilla onkin jo nähty jopa yhteenottoja vahtien ja opiskelemaan haluavien kanssa.

Pääministeri Villepin on sanonut olevansa valmis neuvottelemaan opiskelijoiden ja ay-väen kanssa lain muuttamisesta, mutta ei sen pois vetämisestä.

Neuvottelujen mahdollisuutta on tarkoitus pohtia jälleen huomenna.

(MTV3-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.