Mainos

Ranskassa mielenosoituksia irtisanomisuojan heikentämistä vastaan

Osa yliopistoista oli suljettuna, koska viranomaiset pelkäsivät yhteenottoja.

Ranskassa sadattuhannet mielenosoittajat ovat vaatineet, että hallitus perääntyy aikeissaan heikentää irtisanomissuojaa. Opiskelijat ja työntekijät marssivat kaduilla useissa kaupungeissa eri puolilla maata.

Keskusta-oikeistolainen pääministeri Dominique de Villepin on ehdottanut kahden vuoden koeajan käyttöönottoa alle 26-vuotiaille työntekijöille. Työsuhde olisi mahdollista katkaista tänä aikana koska tahansa ilman erityisiä perusteita.

Villepinin mukaan uusi laki kannustaisi työnantajia palkkaamaan lisää väkeä, sillä Ranskassa alle 26-vuotiaista on työttömänä 23 prosenttia. Luku on yksi Euroopan korkeimmista. Ammattiliitot ja oppositio ovat vastustaneet hallituksen hanketta jyrkästi.

Mielenosoitusten lisäksi Ranskassa myös lakkoiltiin. Häiriöt olivat kuitenkin pieniä: vain muutamia kymmeniä lentoja peruttiin ja julkinen liikenne takkuili muutamissa kaupungeissa.

Osa yliopistoista, kuten Sorbonne Pariisissa, oli suljettuna, koska viranomaiset pelkäsivät yhteenottoja. Lisäksi 20 yliopiston opiskelijat olivat lakossa.

Mielipidemittauksissa suurin osa vastaajista on vastustanut hallituksen kaavailuja. Noin 300 000 ihmistä osoitti mieltään lakia vastaan myös helmikuun alussa. Protestoinneista huolimatta Villepin on sanonut ajavansa lakiuudistuksen läpi.

Villepiniä on arvuuteltu presidentti Jacques Chiracin seuraajaksi, mutta viime viikkoina pääministerin kannatusluvut ovat olleet laskussa.

(MTV3-STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.