Mainos

Ranskassa marssittiin Emu-kansanäänestyksen puolesta

Tuhannet Ranskan kommunistipuolueen jäsenet marssivat tänään Pariisissa Emu-kansanäänestyksen puolesta. Marssiin yhtyi myös muita vasemmistolaisia ja jo pitkään liikekannalla olleita radikaaleja työttömiä.

Kommunistipuolueen johtaja Robert Hue oli kutsunut ihmisiä mukaan mielenosoitukseen välittämättä siitä, että sekä sosialistinen pääministeri Lionel Jospin että konservatiiveihin kuuluva presidentti Jacques Chirac vastustavat jyrkästi kansanäänestystä Euroopan raha- ja talousliitosta. Mukana marssi myös sisäministeri Jean-Pierre Chevenementin johtaman kansalaisten liike -puolueen jäseniä.

Hue sanoi ennen marssia kannattavansa Eurooppaa, mutta erilaista Eurooppaa, "sellaista joka ei kuulu rahamarkkinoille". Ranska oli vähällä hylätä Emusta säätävän Maastrichtin sopimuksen kansanäänestyksessä 1992, kun vain hiuksenhieno enemmistö äänesti sopimuksen puolesta. Ennen liittymistä Emuun Ranskan on muutettava perustuslakiaan. Se voidaan tehdä parlamentin molempien kamareiden istunnossa ilman kansanäänestystä, joka olisi epätavallisempi keino.

Vaikka Ranskan yhä voimistuva työttömien liike ei ole asettanut hallituksen EU-politiikkaa kyseenalaiseksi, kommunistien johtama ammattijärjestö CGT on alkanut yhä enemmän kytkeä työttömyyden ja tiukan budjetin yhteen. Tiukka budjetti on ehto Emuun liittymiselle. Kun hallitus oli tehnyt työttömille selväksi, että työttömyyspäivärahojen korotuksia on odotettavissa vasta ensi vuonna, CGT:n työttömien ryhmän johtaja Francois Desanti sanoi, että jos jonkin täytyy odottaa, se on euro - EU:n tuleva yhteinen valuutta - eikä työttömät.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.