Mainos

Ranskassa lakkoiltu jälleen

Ranskassa on ollut taas lakkoja ja mielenosoituksia eläkepakettia vastaan.

Useat julkisen sektorin ammattiryhmät ovat lakkoilleet jälleen tänään Ranskassa vastustaakseen kaavailtua eläkeuudistusta. Lakko aiheutti muun muassa liikennekaaoksen.

Kyseessä oli jo kolmas ammattiliittojen toimeenpanema "musta tiistai" kuukauden sisällä. Suurissa kaupungeissa oli lakkojen lisäksi mielenosoituksia. Töistä jäi pois muun muassa kuljetusalan ja sairaaloiden työntekijöitä sekä opettajia ja poliiseja.

Vain kolmasosa Pariisin busseista ja kaksi kolmannesta metrojunista oli toiminnassa. Liikenneviranomaisten mukaan kaupungin ympärillä oli pahimmillaan 280 kilometrin pituiset ruuhkat. Valtion rautatieyhtiö SNCF kertoi vain joka kolmannen junan kulkeneen. Lentoliikenne sen sijaan toimi lähes normaalisti. Rautatie- ja lentoliikenneammattiliitot ovat liittyneet lakkoon siitä huolimatta, ettei kiistelty eläkeuudistus koske näitä aloja.

Monet koulut suljettiin jo yhdennentoista kerran kouluvuoden aikana. Torstaina alkavien 600 000:ta opiskelijaa koskevien loppukokeiden epäillään kärsivän häiriöistä. Opettajat ovat kampanjoineet hallituksen koulupolitiikkaa vastaan kahdeksan kuukautta ja lisänneet nyt eläkekysymyksen pitkään, tyytymättömyyttä aiheuttavien toimien listaansa.

Pääministeri Jean-Pierre Raffarin varoitti tänään ilmestyneessä lehtihaastattelussa opettajia ottamasta loppukokeisiin valmistautuvia nuoria "panttivangeikseen" boikotoimalla kokeiden valvontaa.

Hallitus ei peräänny

Hallitus on toistaiseksi kieltäytynyt perääntymästä eläkesuunnitelmissaan, joiden mukaan julkisen sektorin työntekijät joutuvat tekemään töitä 40 vuotta saadakseen täyden eläkkeen. Töissäoloaikaa aiotaan kasvattaa sekä julkisella että yksityisellä sektorilla 41 vuoteen vuonna 2012 ja 42 vuoteen 2020.

Toiseksi suurin ammattiliitto CFDT on hyväksynyt suunnitelman, mutta kaksi muuta julkisen sektorin voimakasta järjestöä vastustaa sitä. Hallitus haluaa saada asian päätökseen kansalliskokouksessa heinäkuun puolivälissä alkavaan kesätaukoon mennessä.

Vasemmisto-oppositio on jo ryhtynyt hidastamaan käsittelyä. Muun muassa kommunistit ovat tehneet yli 6 000 muutosesitystä. Ranskan hallitus hyväksyi kiistellyn uudistuksen kaksi viikkoa sitten.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Kymmenen uutiset 10.06.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.