Mainos

Ranskassa laki huivinkäyttäjien erottamisesta?

Ranskan oikeistoliberaalinen pääministeri Jean-Pierre Raffarin sanoi tänään, että hänen hallituksensa saattaa antaa opettajille oikeuden erottaa koulusta uskonnollisia tunnuksia pitävät oppilaat.

Varsinkin muslimioppilaiden huivinkäyttö on aiheuttanut Ranskassa kiivasta väittelyä. Viime viikolla tehdyn kyselyn mukaan yli kolmannes ranskalaisista katsoo, että musliminaisia pitäisi kieltää käyttämästä huivia valtion virastoissa ja missä tahansa julkisissa paikoissa.

-On todettava selkeästi, että ei-tunnustuksellisuutta on noudatettava, Raffarin sanoi radiohaastattelussa. -Opettajalla ja rehtorilla on oltava valtaa saada uskonnollisia tunnuksia käyttävät tottelemaan sääntöjä ja jopa erottamaan heidät koulusta, hän jatkoi.

Jos tarpeen, Raffarinin on valmis säätämään asiasta lain. Hallitus pelkää, että islamilainen aktivismi kouluissa saattaisi ruokkia juutalaisvihan nousua, jota puolestaan edistää Israelin toiminta palestiinalaisten kansannousua vastaan.

Äskettäin muuan 10-vuotias poika joutui lähtemään koulustaan Pariisissa, kun hänen suurimmaksi osaksi muslimeja olevat luokkatoverinsa olivat saaneet tietää pojan olevan juutalainen ja ryhtyneet kiusaamaan häntä.

Raffarin vetosi muslimien neuvostoon

Raffarin pyysi lauantaina apua huivikiistaan Ranskan uudelta muslimien neuvostolta CFCM:ltä. Hän sanoi odottavansa neuvoston taistelevan sellaisia tapoja vastaan, jotka voivat uhata yhteiskunnallista yhteenkuuluvuutta. Neuvosto edustaa maassa asuvia muslimeita, joita on yhteensä viisi miljoonaa.

Raffarin ja sisäministeri Nicolas Sarkozy kutsuivat neuvoston koolle Pariisiin ensimmäistä kertaa. -Keskustelun jälkeen päätämme, mihin toimiin pitäisi ryhtyä, Raffarin sanoi eilisessä kokouksessa CFCM:n jäsenille.

Neuvoston tehtäviin kuuluu mm. imaamien kouluttaminen. Sisäministerin mukaan vain neljännes maan 900 imaamista puhuu ranskaa, vajaa puolet oleskelee maassa luvatta ja monet ovat alipalkattuja.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.