Ranskassa ja Yhdysvalloissa kouluissa tiukka kuri - suomalaisten lepsuilu hämmästyttää

Tämän viikon puheenaiheena ovat olleet opettajien oikeudet puuttua lasten tekemisiin sekä koulussa että koulun ulkopuolella. Keskustelua on herättänyt muun muassa se, saako koulu puuttua oppilaiden tupakointiin tai kiusaamiseen koulumatkalla tai oppilaiden vapaa-aikana. Maailmalta löytyy erilaisia käytäntöjä siitä, mikä kuuluu koululle ja mikä puolestaan kodille ja vanhemmille.

Esimerkiksi Ranskassa koulu ja koti on erotettu toisistaan tiukasti.

– Opettaja vastaa siitä, mitä tapahtuu kouluaikana ja vanhemmat puolestaan siitä, mitä tapahtuu kouluajan ulkopuolella. Ranskalainen koulu on melko suljettu laitos, opettajat eivät halua vanhempien liikaa puuttuvan siihen, mitä tapahtuu koulussa. Ajatellaan, että jos vanhemmat päästetään liian lähelle koulua ja koulumaailmaan vaikuttamaan siihen, mikä on opettajan reviiriä, kuriakaan ei voida niin helposti pitää, kertoo Miia Parviainen Ranskasta.

Yhdysvalloissa puolestaan koulu ja koti tekevät tiivistä yhteistyötä. Kasvatus- ja kurinpitoasioissa vastuu ei ole vain toisella osapuolella.

Yhdysvalloissa häirikköä odottaa erottaminen

– Täällä pidetään kouluissa paljon tiukempaa kuria kuin Suomessa. Kurinpito on huomattavasti tiukempaa ja opettajilla on enemmän valtaa oppilaisiin kuin Suomessa. Koulu ja koti toimivat tiiviissä yhdessä ja oppilailta vaaditaan erittäin hyviä käytöstapoja. Opettajille ei puhuta vastaan eikä heitä nimitellä, kertoo Yhdysvalloissa asuva Päivi Sinisalo.

Esimerkiksi oppilaiden häiriköintiin puututaan Yhdysvalloissa välittömästi.

– Huono käytös ja häiriköinti tunnilla johtavat siihen, että häirikkö viedään rehtorin kansliaan ja puhutteluun. Jos tilanne ei kohene, rehtori pyytää vanhemmat paikalle viemään lapsen kotiin. Jos tilanne jatkuu pitkään, yleisin rangaistus on määräaikainen koulusta erottaminen. Yleensä vanhemmat otetaan hyvin tiiviisti ja nopeasti mukaan ja oletetaan, että vanhemmat ovat osana tätä kurinpitoa koulussa, kertoo Sinisalo.

Myös koulumatkat kuuluvat koulun vastuualueeseen Yhdysvalloissa, toisin kuin Ranskassa.

– Täällähän kuuluisat keltaiset koulubussit ovat täysin koulun vastuulla. Eli koulun pitäisi pystyä puuttumaan kaikkeen, mitä tapahtuu koulubusseissa. Kiusaaminen ja mekkalointi koulumatkalla kuuluvat näin ollen myös koululle. Sitten taas koulupysäkeillä nahinointi kuulu vanhemmille, Sinisalo jatkaa.

Ranskassa lasten käyttäytymiseen vaikuttavat myös koulujen tiukat säännöt, miten voi pukeuta ja miten tulee olla. Esimerkiksi ranskalaisopettajissa herättää hämmennystä kysymys siitä, miten he toimivat, kun lapsi tai nuori tuo savukkeita kouluun.

– Eihän koulussa saa tupakoida, miksi lapset ylipäätään toisivat tupakkaa kouluun. Näin minulle vastattiin, kun asiaa tiedustelin. Toki opettaja varmastikin huomauttaisi oppilaan tupakoinnista, jos näkisi tämän tupakoivan kouluajan ulkopuolelle, mutta noin ylipäätään asia ei kuulu opettajalle, Parviainen kertoo.

"Välitunteja valvotaan, jotta koulua ei haasteta oikeuteen"

Tupakointi ei ole noussut ongelmaksi myöskään Yhdysvalloissa. Syynä siihen on Sinisalon mukaan se, että valvonta koulussa on tiukkaa ja tupakointiin suhtaudutaan ankarasti.

– En ole koskaan nähnyt kenenkään tupakoivan koulun ympärillä salaa. Pitää muistaa, että täällä on suhteellisen vähän välitunteja, ainoastaan yksi tai korkeintaan kaksi päivän aikana. Valvonta välitunneilla on todella tiukkaa. Siihen osallistuvat niin vapaaehtoiset kuin koulun henkilökuntakin. Koulut eivät halua, että välitunneilla sattuu mitään ikävään, ettei koulua haasteta oikeuteen.

Yhdysvalloissa kova koulukuri on johtanut jopa siihen, että eteläisissä osavaltioissa on väläytelty ruumiillisen kurituksen palauttamista kouluihin.

"Fyysinen rankaiseminen sallittua"

– Joissakin osavaltion koulupiireissä vanhemmat ovat pyytäneet, että ruumiillinen kuritus palautettaisiin kouluihin. Että opettajat voisivat läimäistä oppilasta, jos hän käyttäytyy huonosti. Ja tämä aloite on nimenomaan lähtöisin vanhemmilta, ei kouluilta.

Myös Ranskassa lasten fyysinen rankaiseminen on jokapäiväistä.

– Vanhemmat pitävät paljon tiukempaa kuria kuin Suomessa. Jos lapsi esimerkiksi käyttäytyy huonosti kauapssa, häntä läimäytetään ja torutaan tiukasti. Ranskassa myöskin ajatellaan, että toisen kasvattamiseen ei puututa. Jos näet, että joku läpsäisee lastaan, siihen ei puututa, Parviainen kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat