Mainos

Ranskassa historiallinen oikeudenkäynti

Ranskassa alkaa tänään raskas oikeudenkäynti, jossa vihdoin selvitetään mikä oli Ranskan hallituksen osuus kymmenien tuhansien juutalaisten lähettämisessä keskitysleirille toisen maailmansodan aikana. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Vichyn yhteistyöhallituksen korkea virkamies on oikeuden edessä. 87-vuotiasta Maurice Paponia syytetään rikoksesta ihmiskuntaa kohtaan.

Paponin oikeudenkäynti on ranskalaisille raskas siksi, että se panee heidät ensimmäistä kertaa kasvotusten kansallisen historiansa kanssa. Tähänastiset natsioikeudenkäynnit ranskalaisia vastaan ovat koskeneet miliisipäälliköitä, nyt kyseessä on ensimmäistä kertaa Vichyn hallintokoneiston edustaja.

Ranskan kansallinen muistihan on palannut vasta aivan hiljattain.

Vaikka Ranska lähetti yhteensä 77 000 juutalaista keskitysleireille, sekä kenraali de Gaulle että presidentti Mitterand kieltäytyivät myöntämästä kansalaistensa osallisuuden kauheuksiin sanomalla että Vichyn hallitus oli laiton.

Vasta presidentti Chirac kaksi vuotta sitten tunnusti, että Ranskan kansa ja Ranskan valtio auttoivat natsimiehittäjää sen rikoksissa ja että Ranska valistuksen ja ihmisoikeuksien kotimaa, teki siinä korvaamattoman rikoksen. Myös pääministeri Jospin on myöhemmin yhtynyt Chiracin tunnustukseen. Mutta vasta tässä oikeudenkäynnissä paljastuu Ranskan silloisen hallinnon todellinen raadollisuus.
(MTV3/Helena Petäistö)


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.