Ranskassa ahdinkoa myrskyn jälkeen

Ranskan alkuviikon myrskyssä kuoli ainakin 83 ihmistä. Lisäksi maassa oli vielä noin 800 000 kotia vailla sähköä ja noin 90 000 kotitaloutta ilman vettä.

Myrsky aiheutti suunnattomat aineelliset vahingot

Tuhannet perheet ovat yhä vailla valoa ja puhelinyhteyksiä alkuviikon myrskyjen jäljiltä.
-Tämä ei ole vain yksi katastrofi vaan liuta useita peräkkäisiä ja samanaikaisia katastrofeja: kaksi poikkeuksellisen rajua myrskyä, yllättävä öljyvuoto, vuosituhannen vaihtuminen, talveen liittyvät riskit ja aina hankala lomiltapaluuaika, sanoi sisäministeri Jean-Pierre Chevenement.

Ranskan keskiosan vuoristoalueen kotitaloudet luultavasti saavat sähköä vasta ensi vuoden puolella, arvioi valtiollisen sähköyhtiön johtaja Jean-Pierre Chaussade. Yhtiön noin 15 000 työtekijää korjaavat yötä päivää myrskyissä vaurioituneita sähköpylväitä ja kaapeleita. Naapurimaat ovat auttaneet Ranskaa asentamaan sähköjä ja väliaikaisia generaattoreita sekä lähettämällä sähkömiehiä korjaustöihin.

Tuhot miljardeja markkoja

Vakuutusyhtiöt arvioivat tuhojen kustannusten nousevan miljardeihin frangeihin. Yhtiöt arvioivat, että luonnonkatastrofialueiksi julistettujen alueiden (69 maakuntaa) myrskytuhojen kustannukset ovat noin 2,3 miljardia markkaa. Ranskalainen Scor-vakuutusyhtiö on arvioinut myrskyjen tuhojen maksavan koko Euroopassa ainakin viisi miljardia euroa, eli noin 30 miljardia markkaa.

Talousministeri Christian Sautter arvioi Ranskan radiossa, että myrskyt eivät vaikuta talouden kasvuun. Hallituksen hätätilaryhmän kokous päätti eilen ohjata sata miljoonaa markkaa eniten tuhoja kärsineille alueille. Kokous päätti myös antaa varoja Ranskan rannikon edustalla tapahtuneen Erika-öljytankkerin uppoamisen aiheuttamien tuhojen korjaustyöhön. Erikassa on mahdollisesti jopa 20 000 tonnia öljyä.

YK:n alaisen Euroopan talouskomission mukaan Euroopassa riehuneilla myrskyillä voi olla tuhoisa vaikutus metsäalan markkinoihin. Komissio arvioi, että voi mennä vuosia ennen kuin markkinat palautuvat ennalleen. -Myrskyillä on tuhoisa vaikutus paitsi metsiin, myös alan markkinoihin ja luontoon. Kaatuneet puut eivät useinkaan kelpaa huonekalu- tai rakennusteollisuuden raaka-aineeksi, eivät myöskään kierrätykseen, sanoi komission metsäosaston edustaja Edward Pepke.

Yhteensä Euroopan rajuissa myrskyissä kuoli joulun tienoilla 140 ihmistä. Myrsky on sittemmin siirtynyt Ukrainaan, mutta kuolemantapauksista ei sieltä ole raportoitu.
(STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat