Ranskan vetäytyminen Malista pelottaa paikallisia

Malissa pelätään Ranskan joukkojen ensi kuussa tapahtuvaa vetäytymistä. Islamistikapinalliset on lyöty Malissa, mutta heidän uskotaan jo kokoavan rivejään.

– Jos ranskalaiset lähtevät, me lähdemme heidän kanssaan. Meillä ei ole armeijaa, joka suojelisi meitä, sanoo gaolainen Issiaka Toure.

Islamistikapinalliset valtasivat Pohjois-Malin vuosi sitten. Malin sekasortoinen armeija pakeni islamistien tieltä, osa sotilaista jopa loikkasi kapinallisten riveihin. Gao on kaupunki, jonka Ranskan joukot valtasivat takaisin islamistikapinallisilta. Nyt kaupunkilaiset pelkäävät, että jos Ranskan sotilaat lähtevät, islamistit palaavat kostamaan.

– He teurastavat meidät, Toure uskoo.

Suomalaisten vaikea tehtävä

EU-operaatio aloittaa Malin armeijan kouluttamisen ensi kuun alussa. Operaatioon osallistuvat kymmenkunta suomalaista rauhanturvaajaa lähtevät matkaan huomenna. Heitä odottaa vaikea tehtävä.

– Malin armeija on hyvin huonosti varustettu ja rahoitettu. Se on hyvin köyhän maan armeija, operaatiota johtava ranskalaiskenraali Francois Lecointre on sanonut.

Ranska tuli entisen siirtomaansa avuksi, koska länsimaat pelkäävät, että ääri-islamistit ryhtyvät tekemään iskuja ulkomaille Sahelin autiomaasta käsin. Sahel ulottuu Malin lisäksi kahdeksan maan alueelle.

Ranskan joukot ovat vallanneet takaisin liki kaikki kapinallisten hallitsemat alueet, mutta tilanne on edelleen räjähdysherkkä. Kapinalliset ovat paenneet aavikolle ja naapurimaihin, jossa heidän epäillään kokoavan rivejään Sahelin muiden ääriliikkeiden kanssa.

Islamistit menivät liian pitkälle

Tammikuussa kymmenien panttivankien hengen vaatinut hyökkäys algerialaiselle kaasukentälle osoitti, miten helppoa ääri-islamistien on liikkua maiden rajojen yli aavikolla.

Islamistikapinalliset eivät ilmestyneet Pohjois-Maliin tyhjästä tai yhtäkkiä. Malin keskushallinto oli laiminlyönyt pohjoisia syrjäseutuja pitkään, ja islamistikapinalliset hyödynsivät paikallisten tyytymättömyyttä.

– Jotkut ihmiset pitivät siitä, että islamistit halusivat määrätä tyttöjen käytöksestä ja vähentää alkoholin ja tupakan käyttöä. Mutta kun he alkoivat katkoa käsiä, he menivät liian pitkälle, sanoo timbuktulainen Mahamane Qoye Tandina.

Human Rights Watchin mukaan islamistit värväsivät Gaosta ja Timbuktusta myös satoja lapsia riveihinsä. Kapinalliset maksoivat värvätyille jopa 300 dollaria kuukaudessa, mikä on rutiköyhässä maassa omaisuus.

– Malilaisten keskitulo on yksi euro päivässä. Kurjat olot ja äärimmäinen köyhyys toimivat pontimena ryhmille, jotka haluavat lisätä alueen epävakautta, sanoi kehitysministeri Pascal Canfin.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat