Mainos

Ranskan vaje saattaa nousta neljään prosenttiin

Ranskan budjettivaje saattaa tänä vuonna nousta jopa neljään prosenttiin, jos pääministeri Jean-Pierre Raffarinin hallitus jatkaa elvytyslinjallaan, arvioi Ranskan senaatin talouskomitean puheenjohtaja Jean Arthuis.
Arthuis ilmaisi huolensa budjettivajeen kasvusta Ranskan valtionvarainministeriön julkistettua tammikuun vajeluvut. Ministeriön mukaan Ranskan valtiontalous oli tammikuussa 9,5 miljardia euroa alijäämäinen, kun viime vuoden tammikuussa vajetta syntyi vain hieman yli kuusi miljardia euroa.

Aiemmin esillä olleiden arvioiden mukaan Ranskan budjettialijäämä olisi tänä vuonna 3,4 prosenttia bruttokansantuotteesta, mikä olisi selvästi yli EU:n vakaus- ja kasvusopimuksessa määritellyn kolmen prosentin rajan.

Presidentti Jacques Chirac puolusti maanantaina pääministerinsä talouspolitiikkaa, joka tähtää verkkaisen talouskasvun vauhdittamiseen veronalennusten avulla. Tilannetta monimutkaistaa se, että Raffarinin hallitus ei veronalennuksista huolimatta halukas leikkaamaan valtion menoja.

"Viime vuoden vaje 3,1 prosenttia"

Tänään esitettiin uusia arvioita myös Ranskan viimevuotisesta budjettivajeesta. Ranska ilmoitti maanantaina viimevuotiseksi alijäämäkseen tasan kolme prosenttia, mikä ei Ranskan mukaan vielä oikeuta EU:ta ryhtymään kurinpitotoimiin sitä kohtaan.

Toistaiseksi Saksa ja Portugali ovat joutuneet EU:n erityistarkkailuun niiden budjettivajeiden ylitettyä kolmen prosentin rajan.

Ranskan tilastokeskus Insee arvioi, että maan budjettivaje kohoaa tarkemmassa tarkastelussa 3,1 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Ranskan EU:lle toimittamat lukemat ovat tällä hetkellä unionin tilastolaitoksen Eurostatin tarkasteltavana, ja sen on määrä esittää niistä arvionsa maaliskuun puolivälissä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.